Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах

Відповідно до пункту 11 Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженому спільними наказами Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 року № 242/329, харчування дітей забезпечується безпосередньо у закладі.

За результатами проведених комісійних перевірок дитячих навчальних закладів за участі представників органів місцевого самоврядування та територіальних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області встановлені  порушення вимог нормативних актів з питань організації харчування. У 90% дитячих закладів області не забезпечено виконання фізіологічних норм харчування, основна причина цього – недостатнє фінансування. Факти незадовільної організації харчування дітей у загальноосвітніх закладах Бериславського району висвітлювалися у ЗМІ.

З метою попередження виникнення порушень санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області звертає увагу власників (засновників) закладів та суб’єктів господарювання, які надають послуги з харчування дітей у дитячих закладах, або здійснюють постачання продуктів харчування та продовольчої сировини до навчально-виховних закладів області (операторів ринку) на необхідність безумовного дотримання вимог нормативно-правових актів з питань організації харчування:

 Згідно п. 13 наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 року № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», перелік постачальників продуктів харчування та продовольчої сировини визначається рішеннями тендерних комітетів (комісій) за погодженням з територіальною установою Держпродспоживслужби.

Приймаючи до уваги вимоги Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» наголошуємо, що суб’єкти господарювання, які надають послуги з харчування дітей у дитячих закладах, для здійснення своєї діяльності, підлягають державній реєстрації, та вносяться до Реєстру потужностей операторів ринку на підставі заяви встановленої форми компетентному органу за місцем знаходження потужностей, за декларативним принципом. Інспектування заявленої потужності компетентним органом не здійснюється.

В залежності від виду продукції, постачальники повинні мати експлуатаційний дозвіл або бути зареєстровані як оператори ринку (ст.23,25 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»).

Відповідальність за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності покладена на операторів ринку.

Керівнику закладу, або суб’єкту господарювання, якій надає послуги з харчування, необхідно:

– Визначитися з постачальниками та погодити їх перелік з територіальним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

– Розробити на підставі картотеки страв перспективне двотижневе меню, затвердити керівником закладу та погодити з територіальним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

– Скласти разом з постачальником графіки і маршрути постачання та обсяги завозу з урахуванням термінів придатності та наявності умов для зберігання.

– Провести з персоналом заняття з гігієни харчування й основ дитячого дієтичного харчування, профілактики інфекційних захворювань та ін.

– Визначити відповідальних осіб, які будуть приймати харчові продукти та продовольчу сировину та здійснювати контроль якості продуктів та продовольчої сировини, наявності супровідної документації, умов транспортування, дотримання маркування та пакування продуктів харчування, тощо.

– При встановленні недоброякісності харчових продуктів та продовольчої сировини – проведення комісією бракеражу зі складанням акту.

Забороняється замовляти, приймати та використовувати:

Відповідно до п. 1.4 спільного наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 15.08.2006 № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах, заборонено замовляти, приймати та використовувати м’ясо та яйця водоплавної птиці, м’ясні обрізки, субпродукти (діафрагму, кров, легені, нирки, голови тощо), за винятком печінки та язика, а також свинину жирну, свинячі баки, річкову та копчену рибу, гриби, соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, у тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з додаванням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо). Заборонити використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти.

Відповідно до розділу 10 та додатку 9 ДСанПіН 5.5.2.008-01 «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу», затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 № 63, асортимент шкільних буфетів затверджений і включення до нього нових страв здійснюється за погодженням з МОЗ України. Категорично заборонено продаж в шкільних пунктах харчування кондитерських виробів з кремом, морозива, яєць та м’яса водоплавної птиці, низькосортних (нижче І сорту) м’ясних виробів, студнів, зельців, форшмаку, грибів, молока-самоквасу, сметани, сиру м’якого без термічної обробки, консервів непромислового виготовлення, солодких газованих напоїв, нарізних салатів з майонезом, оцтом, сметаною.