Поради при перевезенні тварин

Вже нікого не дивує, що собаки та коти вирушають у подорожі з господарями усіма видами транспорту та почуваются комфортно та впевнено за наявності всіх необхідних супровідних документів та безпечних умов для подорожі, а ось гризуни, комахи, плазуни, риби та птиці рідко стають «мандрівниками».

Перевезення гризунів та комах

Гризунів можна перевозити у спеціальних контейнерах чи у скляній банці, щільно закритій, проте з достатнім доступом повітря.

Тому треба подбати про вентиляційні отвори заздалегідь, які забезпечать систематичний доступ повітря, але унеможливлять вихід тварини назовні. Банку можна також туго зав’язати марлею. На дно ємності насипте матеріал, що гарно вбирає вологу та запах. Це може бути спеціальний наповнювач, тирса, дрібні клаптики паперу.

Банку обов’язково потрібно тримати вертикально. Майте на увазі, що з гризунами не можна літати у літаку.

У скляних банках чи спеціальних пластикових контейнерах також перевозять комах.

 

Перевезення птахів

Птахів рекомендується перевозити у спеціальних транспортних садках, або спеціальних клітках, які з трьох боків фанерні, а з четвертого мають металеву решітку.

Клітку краще накрити тканиною, щоб уникнути стресу для птахів та контакту з іншими людьми. Клітка має бути не занадто великою, однак птах повинен вільно в ній повертатися, мати можливість поїсти та попити.

Якщо ж птах досить великих розмірів, то для перевезення можна скористатися дорожніми контейнерами для котів.

Перевезення земноводних та плазунів

Якщо ваш домашній улюбленець – змія або велика ящірка, таких тварин перевозять у спеціальних пластикових контейнерах з системою вінтіляції, спеціальних бавовняних мішках із круглим дном або у спеціальних дерев’яних ящиках із металевою сіткою.

Стінки ящика зсередини викладіть цільним пінопластом з вентиляційними отворами.

Якщо ви перевозите отруйних змій, кришку ящика треба закрутити шурупами, а зверху обов’язково написати українською та англійською мовами великими літерами: “Обережно, небезпечна тварина”, “Attention, the creature is dangerous” або щось подібне.

Маленьких ящірок та земноводних можна перевозити у спеціальних пластикових контейнерах або у хлорвінілових трубках. На кінці вони мають бути завернуті тканиною та затягнуті гумкою, але так, щоб вільно пропускати повітря.

Перевезення риб

Під час мандрівок риб перевозять у поліетиленових пакетах на 1/3 заповнених водою, на 2/3 – повітрям або у спеціальних ізотермічних контейнерах.

Якщо ви перевозите таких риб, як лосось та форель, у воду додайте анестезуючий розчин.

Завжди пам’ятайте, що готуватися до подорожі з тваринами треба заздалегідь – підготувати всі необхідні супровідні документи, контейнери для транспортування та узгодити правила для перевезення відповідно до кожного виду транспорту окремо.