Показники роботи відділу ринкового нагляду Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за 9 місяців 2019 року

Відповідно до секторального плану державного ринкового нагляду на 2019 рік та за 9 місяців 2019 року спеціалістами Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області було здійснено 43 перевірки.

Згідно з інформацією, що надійшлаза допомогою системи оперативного взаємного сповіщення про продукцію, що становить серйозний ризик або не відповідає встановленим вимогам нормативних документів, було проведено 9 позапланових перевірок у суб’єктів господарювання, які займаються розповсюдженням електричного та електронного обладнання (кухонна техніка, техніка для використання в побуті), низьковольтного електричного обладнання, із них 5 позаплановими перевірками підтверджено невідповідність продукції встановленим вимогам.

За результатами позапланових перевірок до суб’єктів господарювання за 9 місяців 2019 року застосовано адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 121,550 тис. грн.

Відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», відділом ринкового нагляду за 9 місяців 2019 року здійснено відбір 9 зразків низьковольтного електричного обладнання та 12 зразків дитячих іграшок для проведення лабораторних досліджень. За висновками результатів випробувань встановлено, що 16 зразків продукції (76%) не відповідають вимогам нормативно–правових актів.

На підставі проведених перевірок характеристик продукції, через невідповідність вимогам нормативно-правових актів суб’єктам господарювання видано106 рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів: 78 шляхом тимчасової заборони надання продукції на ринку до приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами, 21 рішення про тимчасову заборону надання продукції на ринок до отримання протоколів випробувань, 3 рішення про усунення формальної невідповідності, 1 рішення про вилучення продукції з обігу, 3 рішення про заборону надання продукції на ринку.

За результатами проведення державних заходів ринкового нагляду застосовано адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 183,18тис. грн; винисено 8 постанов про адміністративні правопорушення за невиконання законних вимог посадових осіб органів ринкового нагляду – сума штрафу склала 2,72 тис. грн, які сплачені до державного бюджету у повному обсязі.