Підготовка пасік до зимівлі

Цьогорічна осінь порадувала нас неабияким теплом. Але, вже середина осені, і це означає, що  підготовка пасік до зими підходить до завершення.

Зі слів бджолярів, нинішній рік був дуже непростий – затяжна весна, літо з його коливаннями температур та засухою, але приклавши максимум зусиль бджолярі Новотроїцького району отримали непогані результати.

Щоб створити необхідні умови для успішної зимівлі, підготовчі роботи проводять практично весь період активного медозбору. Добре підготовлена до зимівлі пасіка не вимагає додаткового догляду.

Щоб зимівля пройшла благополучно, необхідно:

– підготувати сильні сім’ї;

– запасти для бджіл досить доброякісного корму;

– правильно і своєчасно сформувати  бджолині гнізда на зиму.

– створити нормальні умови температури і вологості повітря та підтримувати там тишу. Якщо сім’я стала неспокійною, то потрібно швидко прийняти заходи, щоб її заспокоїти.

У кінці вересня, коли матки припиняють відкладан­ня розплоду, пасічники роблять ревізію всім бджолосім’ям і оста­точно готують їх до зими.

З гнізд виймають порожні стільники, що були поставлені для відкладання розплоду, зменшують льотки до проходу 1-2 бджіл, старанно утеплюють гнізда і стежать за тим, щоб у вулик не залізли миші. В цей же час проводять вибраковку і перетоплюють на віск старі стільники, провадять дезінфекцію та  лікування бджіл від вароозу. Здорові та забезпечені кормами бджоли зимують краще і виходять з зимівлі з найменшими втратами. Кожен досвідчений пасічник знає, що для зимівлі найбільш підходять світлі сорти меду, темні сорти відрізняються більшим ступенем кристалізації, що згубно позначиться на бджолах, особливо на початку весни, перед першим обльотом.

Невдала підготовка до зимівлі може спровокувати загибель матки або всієї родини, дефіцит корму, слабкість робочих особин, розвиток хвороб.

Шановні пасічники! Де б не зимували ваші бджілки, пам’ятайте про те, що підготовка до зими бджіл – саме ваша відповідальність, від цього залежить життя і здоров’я ваших комах.