Підготовка насіння озимих зернових до сівби

Виробництво зерна на Україні – пріоритетний напрямок сільськогосподарського виробництва. Так, за даними Департаменту розвитку сільського господарства і зрошення Херсонської ОДА станом на 7 липня 2020 року аграрії  зібрали зернові та зернобобові культури на площі 236,37 тис. га.  Зібрано 466,3 тис. тонн озимої пшениці.

Важливою умовою оптимізації виробництва зерна в Україні є  налагоджена робота насіннєвих господарств, підвищення ефективності їх роботи. Фахівці відділу контролю в насінництві та розсадництві Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області звертають увагу суб’єктів господарювання, які планують посів озимих культур під урожай 2021 року, що для забезпечення своєчасних дружних сходів озимих культур необхідно використовувати кондиційне  насіння  лише з насінницьких посівів з високими посівними якостями, що відповідає вимогам  ДСТУ 2240-93. Відбирають очищене (вміст основної культури в добазовому та базовому насінні пшениці м’якої (озимої) , ячменя звичайного (озимого) становить  99,0%, сертифікованому  –  98%), відкаліброване якісне насіння з високою схожістю (не менше 92% у сортів пшениці м’якої (озимої), ячменя звичайного (озимого), вологістю  (не більше 14-15,5%),  з високою енергією проростання та силою росту. Не допускається до сівби насіння в якому виявлено карантинні шкідники та хвороби, живі шкідники та їх личинки, з полів уражених та засмічених за даними польової апробації стебловою та карликовою сажкою, у якому виявлено насіння отруйних бур’янів, гали пшеничної нематоди  (ДСТУ 2240-93, додатки 1-4).

Урожайність сільськогосподарських культур залежить не тільки від посівних якостей насіння. Велике значення в забезпеченні високих, сталих врожаїв мають сортові якості насіння.  Вдалий вибір сорту сприяє підвищенню врожайності, здешевлює одержання продукції, поліпшує її якість. Заслуговує на увагу процес сортооновлення (заміна насіння сортів, що висівають в господарстві, на насіння цих же сортів, але вищих репродукцій) в господарствах, що також сприяє підвищенню врожайності. Це треба враховувати  при сівбі озимих зернових під урожай 2021 року.

 Нагадуємо та застерігаємо споживачів: купуйте насіння, яке супроводжується сертифікатами, атестатами та свідоцтвами. Це гарантує одержання високих, стабільних  урожаїв. У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.