Підготовка до збирання насінницьких посівів сої

Соя (Glycine hispida Maxim) – одна з найпоширеніших зернобобових культур в світі.  Насіння сої містить 35-45% білка, 19-25% жиру, 20–30% екстрактивних речовин, 4,5–6,8% – зольних елементів заліза, фосфору, кальцію, вітаміни, фолієву кислоту, інозит, багато ферментів та ін.

Соя – це важлива продовольча, технічна та кормова культура. В їжу використовують соєві соуси, молоко, котлети, ковбаси, консерви, рослинну олію. Ненасичені жирні кислоти (лінолева і ліноленова), що містяться в соєвій олії, знижують вміст холестерину в крові, позитивно діють на функціонування мозку, покращують зір. У 100 кг зеленої  маси сої міститься 21 корм. од. та 3,5 кг перетравного протеїну.

На насіння сою збирають при вологості 14-16%, як правило, прямим комбайнуванням зерновими комбайнами на низькому зрізі при вологості 14-16%. Щоб запобігти сортовому засміченню  під час збирання  необхідно:

  • починати збирання з обкосів, а отримане зерно використати на товарні цілі;
  • контролювати ступінь травмування насіння шляхом правильного налаштування збиральної техніки;
  • перевозити насіння від комбайна закріпленим за ним транспортом;
  • комбайн і транспорт очищати після закінчення збирання певного сорту;
  • на току насіння слід розміщувати так, щоб не допустити змішування з іншими сортами та культурами, для цього обов’язково складається план розміщення партій насіння на току.

Насіння після комбайна очищують від сторонніх домішок, битого та щуплого зерна. Подальшу очистку насіння необхідно проводити на відповідних насіннєвих очисних машинах, заводах тощо.

Слід відмітити, що за об’ємами, поряд з традиційною, найбільше у загальному обсязі виробництва сої в світі, вирощується ГМО-соя. На даний час в Україні використання генетично модифікованих організмів регулюється Законом України від 31 травня 2007 році (№1103-V)  «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» (далі – Закон), в якому зазначається, що в Україні заборонено промислове виробництво та введення в обіг ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації.

Спеціалісти відділу контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки нагадують, що відповідно до статті 18 Закону порушення його вимог і прийнятих на його основі нормативно-правових актів тягне за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Зокрема, відповідальність несуть особи, які винні у:

  • приховуванні або перекрученні інформації, що могло спричинити або спричинило загрозу життю та здоров’ю людини чи навколишньому природному середовищу;
  • недотриманні або порушенні вимог стандартів, регламентів, санітарних норм і правил використання, транспортування, зберігання, реалізації ГМО;
  • використанні незареєстрованих ГМО або продукції, отриманої з їх використанням (за винятком науково-дослідних цілей);
  • порушенні правил утилізації та знищення ГМО;
  • невиконанні законних вимог посадових осіб, які здійснюють державний нагляд і контроль.

За роз’ясненнями та консультаціями звертайтеся до відділу контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.