Перевірки в частині формування, встановлення та застосування державних регульованих цін при наданні житлово-комунальних послуг

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області здійснена планова перевірка з питань дотримання вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін (тарифів) підприємства, яке надає послуги водопостачання та водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Під час перевірки стало відомо, що оприлюднення затвердженого тарифу підприємство не проводило, чим порушило процедуру встановлення тарифу. Наказ про введення в дію тарифів на водопостачання, водовідведення та поводження з побутовими відходами відсутній.

На артезіанській свердловині, яка на балансі підприємства, відсутній лічильник, не ведеться журнал роботи свердловини, об’єм перекачаної води не фіксується.

Річний план господарської діяльності комунальним підприємством не розроблявся. Колективний договір не розроблявся.

Перевіркою встановлено, що структура тарифу не відповідає фактичним витратам підприємства. Відсутній розрахунок питомих витрат електроенергії. До структури тарифів на водопостачання та водовідведення, поводження з побутовими відходами включені витрати понад установлені норми. Перевіркою розрахунку прямих витрат на оплату праці встановлено збільшення кількості робітників всупереч штатному розкладу.

На підприємстві відсутній журнал реєстрації заяв та скарг мешканців села щодо не наданої чи наданої в неповному обсязі послуги поводження з побутовими відходами. Не ведеться облік періодів, в яких послуга не надавалась чи надавалась в не повному обсязі.

Таким чином, перевіркою встановлено порушення вимог п. 9, абз.1 та абз.7 п. 10, п.11, п.40 Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869, в редакції постанови КМУ від 03.04.2019 № 291, п. 4 розділу ІІ Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 року №1010.

На підставі вищевикладеного, та керуючись п.7 ч.1 ст. 18 Закону України №5007-VII від 21.06.2012 року «Про ціни і ціноутворення» (зі змінами та доповненнями), видано припис про виконання законних вимог щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних (регульованих) цін.