Пересувна лабораторія Держпродспоживслужби проводить моніторингові дослідження повітря навколишнього середовища в Чаплинському та Каланчацькому районах

Згідно рішення Херсонської обласної ради  № 1661 від 29.05.2020 року та листа Департаменту енергетики та екології № 01-10-2276/0/20/013.3.2. від 19.09.2020 року «Щодо проведення моніторингових досліджень» в зоні впливу діяльності ПрАТ «Юкрейніан Кемікал Продактс» (колишній “Титан”), з метою цілодобового екологічного моніторингу повітря навколишнього середовища здійснюються лабораторні виміри рівня забруднення атмосферного повітря  Чаплинського та Каланчацького районів. А саме таких локацій: КПВВ «Чаплинка», с. Преображенка, с.Ставки, с. Олександрівка,с. Першоконстантинівка, с. Григорівка.

Контроль за станом атмосферного повітря здійснюється в період з 20.10.2020 року по 12.11.2020 року  пересувною лабораторією Херсонської регіональної державної лабораторії для забезпечення системного моніторингу навколишнього середовища та впливу хімічних факторів на екологічну безпеку. Дослідження проводилися цілодобово на сучасному каліброваному обладнанні за наступними показниками : метан, вуглеводні насичені, оксид вуглецю, діоксид азоту, аміак, озон, сірчистий ангідрид,сірководень, фенол,бензол,ксилол, формальдегід, етилбензол,  циклогексан, толуол,стирол, наявність суспендованих твердих частинок в атмосферному повітрі.

При проведенні моніторингу повітря навколишнього середовища населених пунктів Каланчацького та Чаплинського районів враховуюється інформація Херсонського обласного центру з гідрометеорологіі щодо погодних умов та напрямку вітру.

Протягом даного періоду моніторингу повітря навколишнього середовища була забезпечена оперативна передача обробленої інформації щодо показників стану довкілля в зоні впливу діяльності ПрАТ«Юкрейніан Кемікал Продактс» до Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської обласної державної адміністрації та Херсонського обласного центру гідрометеорології.

Висновок щодо невідповідності показників якості повітря гранично допустимим концентраціям формується спільно зі спеціалістами Херсонського обласного центру гідрометеорології.

За час спостереження було виявлено перевищення як максимально разових, так і середньодобових гранично допустимих концентрацій по метану, сірководню, вуглеводним насиченим оксиду  азоту, озону, сірчистого ангідриду, фенолу, ксилолу, етилбензолу, стеролу.

Спостереження триватимуть до 12 листопада 2020 року.