Пастерельоз кролів: симптоми та лікування

Пастерельоз кролів – одна з найпоширеніших бактеріальних інфекцій цього виду тварин, спричинена мікроорганізмами з роду Pasteurella. Маніфестуючими ознаками є гостре фібринозне запалення легень, геморагічний діатез, явища септицемії, набряки підшкірної та міжм’язової клітковини з множинними крововиливами на серозних і слизових оболонках. Зустрічається здебільшого у молодих кролів у будь-яку пору року. Кроленята до 40 днів не хворіють пастерельозом, оскільки захищенні імунітетом матері. Прояв патогенної дії пастерел  відбувається за впливу негативних факторів.

У них відзначають підвищення температури, відсутність апетиту, спрагу, чергування проносів із запорами.  З часом розвивається серозний реніт, потім слизово-гнійний. Тварина худне, не орієнтується в просторі, крутиться на одному місці, дряпається, дуже часто не здатна стояти на лапах. Поїдання грубих кормів або навіть невеликої кількості зелених кормів провокує атонію і здуття шлунка та кишечника.

Основною клінічною ознакою є прогресуюче зневоднення. Задня частина тулуба забруднена каловими масами рідкої консистенції, хутро тьмяне, шерсть легко виймається з волосяних фолікулів.

За гострої форми летальний результат може наступити вже на другий день, а за хронічної вухані гинуть від виснаження та інтоксикації через тиждень. При розтині трупів виявляють ознаки серозно-гемаорагічної або серозно-фібринозної пневмонії, плевриту та пратоніту.

Учені описують випадки асоційованого прояву пастерельозу, стафілококозу та вірусного стоматиту кролів у трьохмісячних кроленят. При цьому виділені культури пастерел виявили високу чутливість до тилозину та енрофлоксацину, а от збудник стафілококозу  до амоксициліну, доксцикліну, поліміксину, тетрацикліну, цефазоліну та неоміцину був не чутливий.

Хворих тварин забезпечили сіном високої якості та соломою. Для меншого травмування слизової оболонки ротової порожнини згодовували варені овочі (картоплю, буряк), запарені вологі мішанки з додавання відвару льону у якості обволікаючого засобу. Замість води ввечері випоювали відвар із ромашки.

Призначено протимікробну терапію, на вибір: тилозин 50в/м 0,3 мл/1 кг м.т. 1 раз/ добу протягом 5 діб; бровасептол з комбікормом протягом 3 днів, 1 г/ 10 кг м.т. Санацію тварин від найпростіших провели солікоксом у дозі 0,4 мл/1 кг м.т. На добу з питною водою протягом 2 діб. Через тиждень після одужання всіх кролів щепили вакциною Pasorin – OI. Гній, підстилку, залишки кормів, тару та малоцінній інвентар спалили, клітки продезінфікували відкритим вогнем паяльної лампи.