У нашій країні вживання грибів є традиційним, тому мало знайдеться тих, хто не любить поласувати ними. Але гриби є як поживним, так водночас і небезпечним продуктом харчування. За статистичними даними 87 % від загальної кількості отруєнь – отруєння свіжими дикорослими грибами, 13% – отруєння консервованими, сушеними та солоними грибами. Восени тисячі людей відправляються в ліс на «тихе» полювання. Не дивно, що саме в грибний сезон різко збільшується кількість отруєнь. Тому основне правило для грибників – збирати тільки добре знайомі гриби, які можна вживати в їжу. Оскільки отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню, тож краще недорахуватися кількох у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й своє власне життя і життя своєї родини.
Слід пам’ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому переробляти їх треба, зазвичай, у день збирання. Це пов’язано з тим, що після дозрівання гриби стають добрим поживним середовищем для розвитку мікроорганізмів, також і хвороботворних. При вживанні недоброякісних грибів, частіше, внаслідок неправильної кулінарної обробки або неправильних умов зберігання, розвиваються токсикоінфекції, зокрема ботулізм.

Навіть у разі легкого отруєння грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Але дещо можна зробити і до приходу лікаря. Насамперед, треба прикласти до живота і ніг хворого грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба якнайшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, щоб викликати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів, після чого рекомендовано міцний чай, кава або молоко. Не можна давати хворому спиртних напоїв, оцет, які сприяють всмоктуванню отрути.
Тож з метою профілактики отруєння грибами вкотре нагадуємо:
-Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.
-Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.
-Добре знайте чим відрізняються їстівні та отруйні гриби.
-Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів та інших виробів з подрібнених грибів.
-Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.
-Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
-Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.
-Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.
Будьте завжди здорові!!! Бережіть себе та своїх близьких!!!
08.10.2018
Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов’язаних із вживанням грибів. Як уникнути отруєння?
У нашій країні вживання грибів є традиційним, тому мало знайдеться тих, хто не любить поласувати ними. Але гриби є як поживним, так водночас і небезпечним продуктом харчування. За статистичними даними 87 % від загальної кількості отруєнь – отруєння свіжими дикорослими грибами, 13% – отруєння консервованими, сушеними та солоними грибами. Восени тисячі людей відправляються в ліс на «тихе» полювання. Не дивно, що саме в грибний сезон різко збільшується кількість отруєнь. Тому основне правило для грибників – збирати тільки добре знайомі гриби, які можна вживати в їжу. Оскільки отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню, тож краще недорахуватися кількох у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й своє власне життя і життя своєї родини.
Слід пам’ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому переробляти їх треба, зазвичай, у день збирання. Це пов’язано з тим, що після дозрівання гриби стають добрим поживним середовищем для розвитку мікроорганізмів, також і хвороботворних. При вживанні недоброякісних грибів, частіше, внаслідок неправильної кулінарної обробки або неправильних умов зберігання, розвиваються токсикоінфекції, зокрема ботулізм.
Навіть у разі легкого отруєння грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Але дещо можна зробити і до приходу лікаря. Насамперед, треба прикласти до живота і ніг хворого грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба якнайшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, щоб викликати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів, після чого рекомендовано міцний чай, кава або молоко. Не можна давати хворому спиртних напоїв, оцет, які сприяють всмоктуванню отрути.
Тож з метою профілактики отруєння грибами вкотре нагадуємо:
-Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.
-Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.
-Добре знайте чим відрізняються їстівні та отруйні гриби.
-Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів та інших виробів з подрібнених грибів.
-Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.
-Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
-Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.
-Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.
Будьте завжди здорові!!! Бережіть себе та своїх близьких!!!