Основні показники роботи сектору контролю за регульованими цінами за І півріччя 2019 року

Сектором контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за І півріччя 2019 року здійснено 18 заходів контролю в частині порушень законодавства про ціни та ціноутворення, в тому числі 10 планових перевірок, 8 – за скаргами споживачів.

За результатами перевірок 9 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Винесено 9 рішень про застосування адміністративно–господарських санкцій.

Накладено штрафних санкцій на суму 222184,08 грн, в тому числі прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на суму 117892,04 грн, накладено штрафів на посадових осіб – на 2550,00 грн. Видано 5 приписів в частині здійснення перерахунку споживачам та повернення коштів на суму 104292,04 грн. Попереджено обрахування споживачів у розрахунку на рік на суму 266009,00 грн. Штрафні санкції в повному обсязі сплачені в добровільному порядку.

Сектором контролю за регульованими цінами надано 20 письмових роз’яснень за результатами розгляду звернень громадян щодо порушення законодавства про ціни та ціноутворення. В більшості скарг висвітлюються питання про незадоволення споживачів в частині формування, встановлення та застосування тарифів на житлово–комунальні послуги (водопостачання та водовідведення, теплопостачання), правильності застосування тарифів на послуги перевезення пасажирів наземним електротранспортом (тролейбусом) та маршрутками, завищення ціни на ліки у аптечних закладах області. Для розгляду даних скарг були проведені позапланові перевірки.

За звітній період проводились засідання у форматі “круглого столу” з керівниками підприємств, які надають житлово–комунальні послуги на території Херсонської області.