Доброякісне коров’яче молоко отримують від фізіологічно здорових корів. Воно повинно мати нормальних хімічний склад і відповідати встановленим санітарно гігієнічним нормам . Лактацію корів поділяють на три періоди : молозивний(5-7 днів), виділення нормального молока(275-285 днів),і стадійного ( за 10-15 днів перед запуском). Молозиво :одержують у перші дні після отелення, його найчастіше випоюють телятам.Колір нормального молока від здорових корів – білий або трохи жовтуватий, запах приємний, специфічний. Смак злегка солодкуватий. Консистенція однорідна, не тягуча, без слизу і пластівців білка. Відхилення органолептичних показників молока від нормальних класифікується як вади,які можуть бути спричинені різними факторами рушенням технології отримання,обробки і зберігання молока,порушення годівлі тварин,захворюваннями тощо. Хімічний склад молока : вода ,сухий залишок, жир,білок, всього понад 200 компонентів, з них 20 амінокислот,з0 макро і мікро елементів, 23 вітаміни А і Д ,20 гліцеридів, цукри, гормони ,ферменти,фосфати.
Найпоширеніших і небезпечним джерелом недоброякісного молока є мікроорганізми: бактерії,пліснява, дріжджі, віруси, рикетсії та найпростіші. Саме вони характеризують санітарно-гігієнічний стан молока. На поверхні вимені корови завжди є мікрофлора. Мікроорганізми нагромаджуються переважно в отворах дійок, тому перші цівки молока необхідно здоювати в окремий посуд і потім знешкоджувати. Значну увагу слід приділяти гігієні вимені. Перед доїнням потрібно вимити теплою водою і обтерти чистим сухим рушником, зробити масаж вимені. Слід своєчасно видаляти гній і забруднену підстилку та добре провітрювати приміщення.
Отже, смакуйте молоко на здоров’я.
25.01.2018
Органолептична оцінка молока
Доброякісне коров’яче молоко отримують від фізіологічно здорових корів. Воно повинно мати нормальних хімічний склад і відповідати встановленим санітарно гігієнічним нормам . Лактацію корів поділяють на три періоди : молозивний(5-7 днів), виділення нормального молока(275-285 днів),і стадійного ( за 10-15 днів перед запуском). Молозиво :одержують у перші дні після отелення, його найчастіше випоюють телятам.Колір нормального молока від здорових корів – білий або трохи жовтуватий, запах приємний, специфічний. Смак злегка солодкуватий. Консистенція однорідна, не тягуча, без слизу і пластівців білка. Відхилення органолептичних показників молока від нормальних класифікується як вади,які можуть бути спричинені різними факторами рушенням технології отримання,обробки і зберігання молока,порушення годівлі тварин,захворюваннями тощо. Хімічний склад молока : вода ,сухий залишок, жир,білок, всього понад 200 компонентів, з них 20 амінокислот,з0 макро і мікро елементів, 23 вітаміни А і Д ,20 гліцеридів, цукри, гормони ,ферменти,фосфати.
Найпоширеніших і небезпечним джерелом недоброякісного молока є мікроорганізми: бактерії,пліснява, дріжджі, віруси, рикетсії та найпростіші. Саме вони характеризують санітарно-гігієнічний стан молока. На поверхні вимені корови завжди є мікрофлора. Мікроорганізми нагромаджуються переважно в отворах дійок, тому перші цівки молока необхідно здоювати в окремий посуд і потім знешкоджувати. Значну увагу слід приділяти гігієні вимені. Перед доїнням потрібно вимити теплою водою і обтерти чистим сухим рушником, зробити масаж вимені. Слід своєчасно видаляти гній і забруднену підстилку та добре провітрювати приміщення.
Отже, смакуйте молоко на здоров’я.