Органолептична оцінка молока

Доброякісне  коров’яче  молоко  отримують від   фізіологічно здорових корів. Воно повинно мати нормальних  хімічний склад і відповідати  встановленим санітарно гігієнічним  нормам  . Лактацію корів поділяють  на три періоди :  молозивний(5-7 днів), виділення нормального молока(275-285 днів),і стадійного ( за 10-15 днів перед запуском). Молозиво  :одержують у перші дні після  отелення, його найчастіше  випоюють  телятам.Колір нормального молока від здорових корів – білий або трохи жовтуватий, запах приємний, специфічний. Смак злегка солодкуватий. Консистенція  однорідна, не тягуча, без слизу і пластівців білка. Відхилення  органолептичних показників молока від  нормальних  класифікується  як вади,які  можуть бути  спричинені  різними  факторами рушенням  технології отримання,обробки і зберігання молока,порушення годівлі тварин,захворюваннями тощо. Хімічний склад молока : вода ,сухий залишок, жир,білок, всього понад 200 компонентів, з них 20 амінокислот,з0 макро і мікро елементів,   23 вітаміни А і Д   ,20 гліцеридів, цукри, гормони ,ферменти,фосфати.

Найпоширеніших і небезпечним  джерелом  недоброякісного молока є мікроорганізми: бактерії,пліснява, дріжджі, віруси, рикетсії та найпростіші. Саме  вони  характеризують  санітарно-гігієнічний  стан молока.  На поверхні  вимені  корови  завжди є мікрофлора. Мікроорганізми  нагромаджуються  переважно  в отворах  дійок, тому  перші  цівки  молока необхідно  здоювати в окремий  посуд і потім знешкоджувати. Значну  увагу слід приділяти гігієні  вимені. Перед доїнням  потрібно вимити  теплою водою і обтерти чистим сухим рушником, зробити масаж вимені. Слід своєчасно видаляти гній  і забруднену підстилку та добре провітрювати   приміщення.

Отже, смакуйте молоко на  здоров’я.