Обмеження щодо діяльності закладів громадського харчування під час карантину

Кабінет міністрів України дозволив ресторанам та кафе у Новорічну ніч працювати до 7:00, а не до 1:00, як було раніше.

Постановою КМУ від 23 грудня №1301 внесені зміни до постанови Кабміну від 9 грудня №1236. У пункті 2 постанови уряду від 9 грудня у підпункті 12 слова “до 1-ї години” замінено на “до 7-ї години”.

‼Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області звертає увагу керівників закладів громадського харчування на ті обов’язкові умови функціонування, яких необхідно дотримуватись найближчим часом.

Згідно підпункту 11) пункту 2 Постанови 1236, проведення дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій заборонено на території України на період дії карантину.

Також заборонена робота після 23-ї та до 7-ї години, із забороною проведення розрахункових операцій після 22-ї години, суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос.

Підпунктом 13) Постанови 1236 забороняється на час карантину розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 2 метри між місцями для сидіння за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років), за умови, що відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому з вдягненими засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовленими самостійно (крім часу сидіння за столом для приймання їжі та/або напоїв).

Відповідно підпункту 14) Постанови 1236 заборонена під час карантину діяльність суб’єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, у яких:
✅не нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менш як 1,5 метра;
✅не забезпечено працівників засобами індивідуального захисту, зокрема захисними масками або респіраторами, що закривають ніс та рот, та не здійснюється належний контроль за їх використанням;
✅обслуговуються покупці без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;
✅не забезпечується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери (урни).

Додатково до вказаних обмежувальних протиепідемічних заходів, в період з 00 годин 00 хвилин 8 січня 2021 року до 00 годин 00 хвилин 25 січня 2021 року на території України забороняється:
?приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень, замовлень на винос та закладів громадського харчування в аеропортах;
? робота закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях з 11-ї години до 6-ї години наступної доби, крім надання послуг з харчування в готельному номері за замовленням клієнтів.

Крім того, пунктом 4 Постанови 1236 обумовлено, що Головним державним санітарним лікарем України розробляються та затверджуються протиепідемічні заходи, які визначають особливості провадження діяльності суб’єктами господарювання на період карантину. Ці вимоги затверджені Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 02.06.2020 №32 «Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». (https://bit.ly/34GrjaU).