Обирай якісне: як купити справжнє вершкове масло

На виконання Наказу №3807 Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській від 02.11.2018 року «Про контроль за обігом молочних продуктів та закладами громадського харчування» фахівці Бериславського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області щотижня проводять моніторинг молочної продукції на території району та м. Берислав, щоразу виявляючи фальсифіковані молочні продукти.

Той, хто хоча б раз у житті спробував справжнє вершкове масло, точно знає його смак, запах і колір. На жаль, на сьогодні таке масло знайти доволі складно, але обійтися без цього продукту практично неможливо. Тож необхідно навчитися обирати якісний продукт.

На око відрізнити справжнє масло від сурогату неможливо, перевірити, чи натуральний перед вами продукт, можна тільки в лабораторних умовах. Однак під час вибору масла звертайте увагу на наступні показники.

Залежно від масової частки жиру масло поділяють на:
1) Вершкове масло бутербродне – 61,5-72,4%.
2) Вершкове масло селянське – 72,5-79,9%.
3) Вершкове масло екстра – 80-85%.
4) Топлене масло (молочний жир) – 99-99,8%.

Справжнє вершкове масло відповідає таким критеріям:
-смак і запах – чисті (без сторонніх присмаків і запахів), характерні для вершкового масла, з присмаком пастеризованих вершків або без нього;
-консистенція – однорідна, пластична, щільна;
-поверхня на розрізі – слабо-блискуча і суха на вигляд або з наявністю поодиноких дрібних крапель вологи;
-колір – однорідний по всій масі, не занадто жовтий і не білосніжний.

Масло неодмінно має бути виготовлене за ДСТУ 4339:2005. У іншому випадку це вже не масло, а спред. Виробники можуть називати такий продукт «маселком», «маслечком» тощо. Справжнє ж вершкове масло не містить рослинних жирів і виготовляється або шляхом перетворення високожирних вершків, або шляхом їх збивання.

Вибирайте тільки торгові марки відомих виробників, які давно зарекомендували себе з хорошого боку. Не довіряйте невідомим фірмам-одноденкам. Нечесні виробники можуть імітувати упаковку відомих торгових марок, тож звертайте увагу не тільки на назву торгової марки, а й на виробника.

Звертайте увагу на позначку про дату виробництва. Зберігання вершкового масла у спожитковому пакуванні за температури не вище + 6°С дозволено не більше 3 діб. У морозильній камері за температури від -12 до -18°С масло можна зберігати до 12 місяців. Безпечніше купувати продукт у великих магазинах, де він виставлений на продаж у холодильниках або морозильних камерах-вітринах.

Обов’язково читайте склад продукту на упаковці – масло містить тільки вершки і молоко, інших інгредієнтів не повинно бути.

Певною підказкою може бути й ціна. Якщо ви бачите підозріло низьку ціну, то тут слід замислитися. Для виробництва 200 грамів вершкового масла необхідно близько 4,5 літрів молока, тож можна порахувати собівартість справжнього масла. «Масло» ж, яке коштує 15, 16 грн – апріорі підробка.

Є кілька способів перевірити якість масла вдома.

Якщо опустити вершкове масло в гарячу воду, воно має рівномірно розчинитися. Якщо ж масло у воді розпадеться на окремі шматочки, то в ньому, швидше за все, присутні рослинні жири.

Подивіться як тане масло. Якщо під час танення за кімнатної температури на маслі з’являються крапельки – це маргарин.

Випробуйте масло на сковороді. Якісне вершкове масло на сковороді розтоплюється рівномірно і при цьому не виділяє воду і білу піну.

Отже, вживайте якісне масло та будьте здорові.