Обережно: пташиний грип

Останнім часом епізоотична ситуація щодо цього захворювання суттєво погіршилася, про це свідчать спалахи у ряді країн Європи, що межують з Україною.

Грип птиці, представляє собою гостре вірусне захворювання, яке характеризується ураженням органів травної і дихальної систем та високою смертністю.

Уражає курей і качок будь-якого віку, а також птахів інших видів, у тому числі індиків, цесарок, фазанів, гусей, граків, галок, горобців.

Має потенційно високу небезпеку для людини!

Грип птиці швидко поширюється повітряно-крапельним шляхом і проникає до чутливого організму перш за все через слизові оболонки. Існує також аліментарний шлях передачі збудника.

Джерелом збудника вважають хвору та перехворілу птицю, яка виділяє збудника із екскретами у навколишнє середовище.

Поширенню хвороби сприяють синантропні й дикі птахи, гризуни, комахи, транспортні засоби, та недотримання правил утримання птиці.

Мігруючи, перелітні птахи переносять вірус у нові місця.

Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із виділеннями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі і чханні.

Зараження домашньої птиці відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці.

Поширення інфекції серед птахів збільшує ймовірність прямої її передачі людям при безпосередньому контакті з інфікованими (або мертвими) дикими (або свійськими) птахами або через заражену землю та воду.

Мігруючі водоплавні птахи – основне джерело вірусу в природі. Вони є природним резервуаром вірусу та менш чутливі до інфекції. Вірус може потрапити в організм птиці через дихальні шляхи. Також, через лапи, а саме: заражену підстилку, землю або воду. При вживанні контамінованих збудником води та кормів. Пір’я може бути інфікованим, якщо птиця перебувала в контакті з хворим птахом.

Оскільки основним резервуаром грипу служать перелітні птахи, то спалахи грипу в птахівничих господарствах зазвичай відбуваються під час сезонних міграцій пернатих – навесні і восени.

За клінічними ознаками (скуйовджене оперення, риніт, кон’юнктивіт, пригнічення, відмова від корму і води, підвищення температури тіла, порушення координації рухів,  парези, паралічі) грип птиці дуже подібний до хвороби Ньюкасла, пастерельозу курей інфекційного бронхіту, ларинготрахеїту, гемофільозу та мікоплазмозу. Виключити ці хвороби можна тільки після проведення спеціальних лабораторних досліджень.

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

  • постійно здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати фахівців про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території); 
  • утримувати різні види птахів окремо;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами; 
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

Специфічного лікування при захворюванні птиці на грип не розроблено.

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити територіальний орган Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужбу) у вашому районі!