З наближенням весняної пори року збільшується вірогідність захворювання населення на псевдотуберкульоз.
Псевдотуберкульоз – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується поліморфізмом клінічних проявів, циклічним перебігом, інтоксикацією, ураженням шлунково-кишкового тракту та суглобів кінцівок.
Збудником псевдотуберкульозу є Yersinia Pseudotuberculosis, досить стійкий у зовнішньому середовищі: при температурі холодильника (4-8 °С)
здатний довго зберігатися і розмножуватися на овочах, коренеплодах та інших харчових продуктах. Основний шлях поширення інфекції – харчовий. До факторів передачі Y. pseudotuberculosis відносяться овочеві страви (салати з капусти, моркви та ін.), молочні продукти, що вживаються в їжу без попередньої термічної обробки. Водний шлях передачі має менше значення. Він зазвичай реалізується при вживанні води з відкритих водойм.
Захворювання зустрічається у всіх вікових групах, але частіше у дітей перших років життя. Пік захворюваності псевдотуберкульозом припадає на весняні місяці (березень-травень).
Інкубаційний період становить від 3 до 19 днів, у середньому – 5-7.
Для запобігання виникнення та поширення псевдотуберкульозу необхідно здійснювати наступні профілактичні заходи:
–контроль за зберіганням овочів у складських приміщеннях;
–систематичне здійснення дератизаційних заходів;
–термічна обробка молочних продуктів;
–вживання тільки кип’яченої або бутильованої води;
–дотримання правил і норм при транспортуванні, зберіганні та реалізації харчових продуктів;
–дотримання правил особистої гігієни при готуванні і вживанні продуктів харчування.
28.02.2019
Обережно – псевдотуберкульоз!
З наближенням весняної пори року збільшується вірогідність захворювання населення на псевдотуберкульоз.
Псевдотуберкульоз – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується поліморфізмом клінічних проявів, циклічним перебігом, інтоксикацією, ураженням шлунково-кишкового тракту та суглобів кінцівок.
Збудником псевдотуберкульозу є Yersinia Pseudotuberculosis, досить стійкий у зовнішньому середовищі: при температурі холодильника (4-8 °С)
здатний довго зберігатися і розмножуватися на овочах, коренеплодах та інших харчових продуктах. Основний шлях поширення інфекції – харчовий. До факторів передачі Y. pseudotuberculosis відносяться овочеві страви (салати з капусти, моркви та ін.), молочні продукти, що вживаються в їжу без попередньої термічної обробки. Водний шлях передачі має менше значення. Він зазвичай реалізується при вживанні води з відкритих водойм.
Захворювання зустрічається у всіх вікових групах, але частіше у дітей перших років життя. Пік захворюваності псевдотуберкульозом припадає на весняні місяці (березень-травень).
Інкубаційний період становить від 3 до 19 днів, у середньому – 5-7.
Для запобігання виникнення та поширення псевдотуберкульозу необхідно здійснювати наступні профілактичні заходи:
–контроль за зберіганням овочів у складських приміщеннях;
–систематичне здійснення дератизаційних заходів;
–термічна обробка молочних продуктів;
–вживання тільки кип’яченої або бутильованої води;
–дотримання правил і норм при транспортуванні, зберіганні та реалізації харчових продуктів;
–дотримання правил особистої гігієни при готуванні і вживанні продуктів харчування.