Обережно: отруйні змії

Одна з небезпек, яка може підстерігати нас на природі, це отруйні змії. Щороку в світі від укусів змій страждає більше 2 мільйонів осіб, а домашніх тварин в рази більше. На території Новотроїцької селищної ради водиться три видио труйних гадюк: гадюка Нікольського, степова гадюка і гадюка звичайна, також кількавидів неотруйних полозів та вужі.

Гадюки – змії середніх або малих розмірів, вони мають довжину 50-80 см. Змії мають забарвлення, що складається з чорних, сірих, бурих, світло-жовтих відтінків. Голова має чітко виражену трикутну форму із заокругленим носом та виступаючими скронями. У природі гадюки по відношенню до людини не агресивні і не нападають першими, але якщо на змію наступити, вона, як правило, кусає, захищаючи себе.

Укус гадюки надзвичайно рідко призводить до смерті людини та великих тварин. Дрібні тварини (вівці, кози)більш чутливі до отрути і укусів, якщо не буде надана відповідна ветеринарна допомога може викликати загибель. Особливо небезпечними вони є для молодих та старих тварин і особин зі зниженим імунітетом.

Людям та власникам тварин необхідно знати, що отрути різних змій діють на організм людини та тварин по-різному. Виділяють два види основних отруйних речовин змій. Перший різновид отрути – це паралітичні речовини, при потраплянні в організм паралізуються дихальні органи. У такому випадку людина та тварина дуже швидко гине від задухи. Є змії, отрута яких небезпечна для клітин крові: кров’яні клітини руйнуються, у тому числі й ті, які відповідальні за її згортання, виникають судинні спазми, а потім набряк тканин і органів.

Якщо вас або вашу домашню тварину вкусила неотруйна змія, то процедура першої допомоги досить проста – необхідно обробити місце укусу перекисом водню, йодом. Якщо немає ніяких обробних засобів, можна промити рану проточною водою. Як правило, укуси неотруйних змій залишають на тілі дрібні подряпини. Якщо вкусила отруйна змія,то на кінцях подряпин залишаються проколи, куди змія впирскує отруту.

Якщо змія вжалила людину через одяг, то його необхідно зняти, так як в ньому може міститися значна порція отрути. Отруту необхідно акуратно видалити, щоб вона не затекла в рану. Всі зазначені дії необхідно робити максимально швидко та не панікувати. Відразу після укусу можна обхопити рану і злегка натиснути, щоб отрута витекла назовні. Після натискань з рани можна відсмоктати отруту. На деякий час ви можете відчути деяке оніміння язика, яке з часом проходить. Проте в жодному разі цього не можна робити, якщо у вас є кровоточивість ясен чи інші пошкодження у роті. Таким чином, отрута проникне у ваш організм, і вже вам знадобиться швидка медична допомога. Варто відзначити, що відсмоктування отрути може бути ефективно лишепротягом 10-15 хвилин після укусу. І пам’ятайте, що відсмоктувати отруту варто лише в тому випадку, якщо до найближчого медичного закладу необхідно добиратися більше 1 години. А тварина, на відміну від людини не скаже, що її вкусила змія та яка саме.

Власнику тварини в такому випадку треба швидко, на транспорті (щоб вона щонайменше рухалась) доправити постраждалу тварину до ветеринарного спеціаліста для надання відповідної допомоги.Потерпілій тварині необхідно давати пити багато води, так як це зводеитьдо мінімум уінтоксикацію організма.