Нутріївництво – нерозвинена галузь сільського господарства

Перспективність розвитку нутріївництва в Україні дає підставу стверджувати наявність вільної ринкової ніші. Результати аналізу показують, що сучасна потреба ринку в усіх видах продукції цієї галузі задовольняється, за різними оцінками, лише на 30-47 %, що зумовлено відсутністю стабільної пропозиції з боку виробників й широкого асортименту продукції, а також низькою купівельною спроможністю населення. Однією з головних причин, що стримує розвиток виробництва продукції нутріївництва в господарствах різних форм, є відсутність взаємовигідних інтеграційних відносин, які б надійно пов’язували виробників, переробників і торгові організації.

Нутріївництво – одна з небагатьох галузей сільського господарства, яка володіє достатнім експортним потенціалом і за правильної організації здатна зайняти достойне місце на світовому ринку без значних додаткових інвестицій. Нутріївництво посідає важливе значення в аграрному секторі економіки України, забезпечуючи населення хутром і виробами з нього, дієтичними м’ясними продуктами (м’ясо нутрії), легку промисловість — сировиною, виробників — доходами.

У природних умовах нутрії селяться на берегах спокійних водойм, проживають в глибоких норах, харчуються прибережною рослинністю і дрібною рибкою. Зовнішнім екстер’єром вони нагадують річкових бобрів, але володіють меншим за розміром хвостом.

Нутрія швидко звикає до утримання в умовах домашнього господарства. Ці тваринки здатні нарощувати масу до 8 кг, при цьому їх м’ясо підходить для дієтичного харчування. Для вирощування поголів’я не потрібно купувати дорогі корми, досить запастися травою, комбікормом, морквою і картоплею.

Перш, ніж розводити нутрій, слід ознайомитися з породами, дізнатися характерні відмінності. Стандартним забарвленням хутра нутрії є коричневий, але селекціонери вивели безліч кольорових порід. Займатися вирощуванням тварин з різним хутром не тільки захоплююча справа, але і прибуткова.

Нутрії живуть напівколоніями, в яких є лідер – великий дорослий самець і кілька дорослих самиць (до 10 голів). Формувати колонію краще в просторому валь’єрі з бетонованою підлогою та обладнаним теплим приміщенням, в якому вони можуть і зимувати. На зиму підлогу застилають соломою або матами з очерету. Особливістю нутрій є те, що вони водоплавні гризуни і від спеки їм необхідно ховатись під навіс або в водойми. Власнику необхідно слідкувати і за тим, щоб взимку, особливо під час великих морозів, нутрії не залишалися на ніч на дворі.   Порівняно з іншими хутровими тваринами, особливо кролями, нутрії стійкі до умов навколишнього середовища, захворювань, не вибагливі до кормів. Проте вольєри та зимувальні приміщення з метою профілактики інфекційних хвороб необхідно очищати та піддавати дезінфекції. Для цього можна використовувати не тільки традиційні дезінфекційні засоби, а й відкрите полум’я паяльної лампи.

Також, необхідно проводити боротьбу з мишоподібними гризунами, оскільки вони є переносниками інфекційних хвороб.