Норми просторової ізоляції посівів

Просторова ізоляція – це розміщення посівів сільськогосподарських культур на певній відстані один від одного з метою:

– запобігання перезапиленню між сортами або біологічно близькими культурами. Можливе перезапилення і між сортами самозапильних культур, оскільки в природі не існує абсолютних самозапильників;

– уникнення зараження посівів хворобами та шкідниками. Наприклад, клоп шкідлива черепашка у пошуках харчування може подолати відстань до 200 км без перерви;

– збереження  сортової чистоти та типовості насіння.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», виробники насіння і садивного матеріалу зобов’язані додержуватись технологічних і методичних вимог щодо збереження сортової чистоти, біологічних і урожайних властивостей  сорту та посівних якостей насіння. Всі порушення щодо недотримання просторової ізоляції  можуть призвести до змін генетичних параметрів сорту, обов’язково вплинуть на сортові якості насіння у всіх наступних ланках елітного та репродукційного насінництва. За вирощування насіння повинно забезпечуватися – збереження високої чистоти та типовості, які досягаються дотриманням норм просторової ізоляції між різними сортами однієї культури і різними репродукціями одного сорту.

Фахівці відділу контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наголошують про обов’язкове  дотримання мінімальних норм просторової ізоляції між сусідніми посівами перехреснозапильних культур, які мають відповідати встановленим нормам відповідно до наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України від 04.10.2018 №476 та від 21.11.2018 №558.

У разі виникнення питань, за консультаційною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34 або за тел. (0552) 26-36-13.