Нітрати у питній воді – небезпека для дітей та дорослих

Щоденне вживання чистої питної води є необхідною передумовою здорового життя.

Про шкідливість нітратів, про те, що дуже часто причиною отруєння стають овочі і фрукти, мабуть, чули всі. Але не менш небезпечною є питна вода, яка містить підвищений рівень нітратів. Адже воду вживають кожного дня і всі, без винятку.

Що ж таке нітрати і звідки вони беруться?

Нітрати – це солі азотної кислоти. Вони потрапляють у воду із побутовими та сільськогосподарськими стоками (з полів, які обробляються добривами, від тваринницьких та птахоферм, вигрібних ям та дворових вбиралень тощо). Найбільша концентрація нітратів спостерігається у поверхневих джерелах, ґрунтових водах та дворових колодязях.

Потрапляючи до організму, ці сполуки перетворюють гемоглобін крові на метгемоглобін – сполуку, що не здатна переносити кисень і спричиняє його дефіцит в клітинах (гіпоксію). Особливо небезпечним це є для дітей.

Рівень метгемоглобіну вище 50 % може бути смертельним. У менших концентраціях це проявлятиметься млявістю, втомлюваністю, розвитком вегето-судинної дистонії, серцево-судинних порушень, зниженням працездатності і адаптаційних резервів організму, ціанозом, а у дітей, крім цього, порушенням фізичного розвитку, зниженням уваги та концентрації під час навчання. Нітрати здатні викликати хронічну інтоксикацію. Отримані незаперечні факти про імунодепресивну дію нітратів, яка проявляється значним зниженням стійкості організму до дії канцерогенних та мутагенних агентів. Нітрати пригнічують функцію щитоподібної залози, що особливо небезпечно при наявності йододефіциту у організмі людини.

Допустима концентрація нітратів у питній воді складає 50 мг/л. Якщо використовується вода з колодязя чи джерела, то потрібно дослідити воду на вміст нітратів. Це можна зробити в багатьох хімічних лабораторіях.

Дуже важливим є вибір місця для розташування і обладнання джерела та/або колодязя вище по рельєфу та на достатній відстані від джерел забруднення (вбиральні, хліву, сільськогосподарських угідь, на яких застосовуються органічні та азотні добрива), наявність герметичного відмощення, кришки, регулярність чистки тощо. Зазвичай, чим глибшим є рівень джерела води – тим вона чистіша.

Важливо знати, що нітрати – це термостійкі сполуки, тобто вони не знищуються при кип’ятінні. Крім того, концентрація нітратів у воді зростає з часом (за рахунок активності нітрифікуючих бактерій), тому вживайте питну воду свіжою, а відкриті пляшки зберігайте у холоді.

Особливою групою ризику є немовлята, які перебувають на штучному вигодовуванні. Тому варто ще раз нагадати матусям: грудне вигодовування – найкраще для дитини! Але якщо за будь-яких причин це неможливо – ніколи не використовуйте для приготування суміші неперевірену колодязну воду!    

Пийте чисту воду і будьте здорові!