Редька – рослина, що відома людству дуже давно. Її батьківщиною вважається Єгипет і Китай, звідки культура потрапила до Стародавньої Греції, а згодом і в інші країни Європи.
Основну харчову цінність редьки складають мінеральні речовини: натрій, калій, магній, кальцій, залізо, йод, при чому за вмістом калію, кальцію й магнію вона займає перше місце серед овочевих культур.
Специфічний смак і аромат обумовлений наявністю ефірних олій, а гострота – глікозидними з’єднаннями, які сприятливо впливають на організм людини. Саме завдяки такому смаку коренеплоди редьки широко використовуються у свіжому вигляді як компонент у багатьох стравах, особливо для виготовлення салатів. Також редька є поживним кормом для тварин.
Редька (Raphanus sativus) – однорічна (ранньостиглі сорти, редиси) й дворічна (зимові сорти, редька) перехреснозапильна рослина родини Капустяні. Всі сорти редьки, що відносяться до її підвиду subsp. hybernus, і вирощуються в Україні, поділяються на 3 географічні групи (європейська, китайська, японська) та багато різновидів, що відрізняються за кольором коренеплодів (білий, чорний, сірий, червоний, рожевий, фіолетовий)
| Географічна група |
Характеристика |
| Європейська

|
Сорти поділяються на:
– ранньостиглі – період від сівби до технічної стиглості 40-70 діб. Коренеплоди округлі, конусовидні. Забарвлення їх поверхні – біле, рожеве, жовте.
– середньо – та пізньостиглі – період від сівби до технічної стиглості 100-120 діб. Коренеплоди великі, округлі, конусовидні, циліндричні. Забарвлення їх поверхні – біле, чорне, коричневе.
У всіх груп сортів м’якоть щільна, біла, соковита, з гострим смаком |
| Китайська (лобо)

|
Коренеплоди округлі та овальні, білі й червоні. За розмірами значно крупніші за європейські сорти, проте мають менш гостріший смак. Сорти достатньо ранньостиглі. |
|
Японська (дайкон)

|
Сорти з сильнорозсіченими листками з опушенням. Коренеплоди довгі (до 70 см), дуже крупні, білі, смак негострий.
|
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік станом на 19.08.2019, в наявності є 9 сортів редьки посівної, 1 сорт редьки чорної та 1 сорт дайкону (перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin С. 318-319, С. 414, С.415).
Оскільки насіння високої якості є основою для отримання товарної продукції з високими показниками, й зважаючи на ризики, що виникають при вирощуванні нішевих культур, обов’язково необхідно перевірити наявність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння обраної культури, за допомогою Реєстру сертифікатів – (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material).
Відповідно до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2019 рік виробниками насіння редьки на території України є підприємства Харківської області (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/derzhavnij-reyestr-subyektiv-nasinnictva-ta-rozsadnictva)
Якість насіння редьки повинна відповідати вимогам “ДСТУ 7160:2010 Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови”.
02.10.2019
Нішеві культури: редька посівна
Редька – рослина, що відома людству дуже давно. Її батьківщиною вважається Єгипет і Китай, звідки культура потрапила до Стародавньої Греції, а згодом і в інші країни Європи.
Основну харчову цінність редьки складають мінеральні речовини: натрій, калій, магній, кальцій, залізо, йод, при чому за вмістом калію, кальцію й магнію вона займає перше місце серед овочевих культур.
Специфічний смак і аромат обумовлений наявністю ефірних олій, а гострота – глікозидними з’єднаннями, які сприятливо впливають на організм людини. Саме завдяки такому смаку коренеплоди редьки широко використовуються у свіжому вигляді як компонент у багатьох стравах, особливо для виготовлення салатів. Також редька є поживним кормом для тварин.
Редька (Raphanus sativus) – однорічна (ранньостиглі сорти, редиси) й дворічна (зимові сорти, редька) перехреснозапильна рослина родини Капустяні. Всі сорти редьки, що відносяться до її підвиду subsp. hybernus, і вирощуються в Україні, поділяються на 3 географічні групи (європейська, китайська, японська) та багато різновидів, що відрізняються за кольором коренеплодів (білий, чорний, сірий, червоний, рожевий, фіолетовий)
– ранньостиглі – період від сівби до технічної стиглості 40-70 діб. Коренеплоди округлі, конусовидні. Забарвлення їх поверхні – біле, рожеве, жовте.
– середньо – та пізньостиглі – період від сівби до технічної стиглості 100-120 діб. Коренеплоди великі, округлі, конусовидні, циліндричні. Забарвлення їх поверхні – біле, чорне, коричневе.
У всіх груп сортів м’якоть щільна, біла, соковита, з гострим смаком
Японська (дайкон)
Сорти з сильнорозсіченими листками з опушенням. Коренеплоди довгі (до 70 см), дуже крупні, білі, смак негострий.
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік станом на 19.08.2019, в наявності є 9 сортів редьки посівної, 1 сорт редьки чорної та 1 сорт дайкону (перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin С. 318-319, С. 414, С.415).
Оскільки насіння високої якості є основою для отримання товарної продукції з високими показниками, й зважаючи на ризики, що виникають при вирощуванні нішевих культур, обов’язково необхідно перевірити наявність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння обраної культури, за допомогою Реєстру сертифікатів – (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material).
Відповідно до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2019 рік виробниками насіння редьки на території України є підприємства Харківської області (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/derzhavnij-reyestr-subyektiv-nasinnictva-ta-rozsadnictva)
Якість насіння редьки повинна відповідати вимогам “ДСТУ 7160:2010 Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови”.