Згідно зі статистичними даними, основними сільськогосподарськими культурами, що вирощуються на території України, є пшениця, ріпак, кукурудза, соняшник та соя. Проте, в останні роки виробники рослинницької продукції приділяють все більшої уваги так званим «нішевим культурам», тобто культурам, що вирощуються на незначних площах. До них відносяться часник, квасоля, спаржа, гарбуз, сорго, гречка, шафран, капустяні овочеві, зеленні, горіхоплідні та лікарські культури.
Головними перевагами вирощування таких культур є:
-відсутність або невелика конкуренція між товаровиробниками;
-можливість отримати високі прибутки за умови дотримання технології вирощування та використання сертифікованого насіння (садивного матеріалу);
-можливість експорту продукції до іноземних держав за умови дотримання фітосанітарних вимог обраної країни.
Однак при виробництві «екзотичних» культур існують і негативні моменти, що значно зменшують рентабельність, а саме:
-нестабільний попит;
-необхідність пошуку нових ринків збуту;
-закупівля неякісного насіння (садивного матеріалу);
-недотримання технології вирощування культури;
-недостатня обізнаність про шкідників, хвороби та бур’яни, що можуть бути наявними на посівах;
-в деяких випадках необхідність купівлі нової сільськогосподарської техніки.
Зважаючи на вищезгадане, Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області розпочинає цикл статей, присвячених народногосподарському значенню різноманітних нішевих культур, деяким аспектам технології їх вирощування, а також характеристиці шкодочинних організмів, що можуть бути присутніми на посівах (насадженнях).
Інформація має рекомендаційний характер.
У разі виникнення запитань, звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.
13.09.2019
Нішеві культури: перспективи вирощування
Згідно зі статистичними даними, основними сільськогосподарськими культурами, що вирощуються на території України, є пшениця, ріпак, кукурудза, соняшник та соя. Проте, в останні роки виробники рослинницької продукції приділяють все більшої уваги так званим «нішевим культурам», тобто культурам, що вирощуються на незначних площах. До них відносяться часник, квасоля, спаржа, гарбуз, сорго, гречка, шафран, капустяні овочеві, зеленні, горіхоплідні та лікарські культури.
Головними перевагами вирощування таких культур є:
-відсутність або невелика конкуренція між товаровиробниками;
-можливість отримати високі прибутки за умови дотримання технології вирощування та використання сертифікованого насіння (садивного матеріалу);
-можливість експорту продукції до іноземних держав за умови дотримання фітосанітарних вимог обраної країни.
Однак при виробництві «екзотичних» культур існують і негативні моменти, що значно зменшують рентабельність, а саме:
-нестабільний попит;
-необхідність пошуку нових ринків збуту;
-закупівля неякісного насіння (садивного матеріалу);
-недотримання технології вирощування культури;
-недостатня обізнаність про шкідників, хвороби та бур’яни, що можуть бути наявними на посівах;
-в деяких випадках необхідність купівлі нової сільськогосподарської техніки.
Зважаючи на вищезгадане, Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області розпочинає цикл статей, присвячених народногосподарському значенню різноманітних нішевих культур, деяким аспектам технології їх вирощування, а також характеристиці шкодочинних організмів, що можуть бути присутніми на посівах (насадженнях).
Інформація має рекомендаційний характер.
У разі виникнення запитань, звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.