Кріп пахучий (Anethum graveolens L, від грец. «анетон» – пекучий, запашний) – однорічна трав’яниста рослина родини Селерові (Зонтичні).
Культуру вирощують як зелень для вживання в їжу (у фазі 6-10 листків), або для отримання технічного кропу (у фазі початку дозрівання насіння) в якості спецій. Окрім цього, зелень та плоди культури широко використовуються в консервній, молочній, рибній, кондитерській галузях харчової промисловості. Кріп може застосовуватися і в сільському господарстві: як медоносна культура та як ущільнювач овочевих посівів, при цьому завдяки своєму хімічному складу він здатен відлякувати шкідників.
Насіння кропу зберігає схожість протягом 3-4 років. Проростає воно повільно: за достатньої вологи та температури грунту (+10+12ᵒС) на глибині 5 см сходи з’являються на 12-14 добу, за нижчіх температур – на 19-21 добу.
Основними апробаційними ознаками рослин кропу, що відрізняють різні його сорти один від одного, є висота рослин, наявність забарвлення, воскового нальоту, характеристики листків (щільність, форма, довжина, ширина), час появи головного зонтику та час початку цвітіння.
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік, станом на 19.08.2019, у наявності є 14 сортів кропу, 9 з яких представлені іноземною селекцією, 5 – вітчизняною (перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin , С. 418).
Оскільки насіння високої якості є основою для отримання товарної продукції з високими показниками, й зважаючи на ризики, що виникають при вирощуванні нішевих культур, обов’язково необхідно перевірити наявність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння обраної культури, за допомогою Реєстру сертифікатів (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material).
Відповідно до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2019 рік, виробниками насіння кропу на території України є підприємства Львівської та Харківської областей (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/derzhavnij-reyestr-subyektiv-nasinnictva-ta-rozsadnictva).
Якість насіння кропу повинна відповідати вимогам «ДСТУ 7160:2010 Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови», згідно з яким мінімальна сортова чистота насіння першої репродукції становить 96%, мінімальна схожість – 55%, максимальна вологість – 12%.
21.10.2019
Нішеві культури: кріп пахучий
Кріп пахучий (Anethum graveolens L, від грец. «анетон» – пекучий, запашний) – однорічна трав’яниста рослина родини Селерові (Зонтичні).
Культуру вирощують як зелень для вживання в їжу (у фазі 6-10 листків), або для отримання технічного кропу (у фазі початку дозрівання насіння) в якості спецій. Окрім цього, зелень та плоди культури широко використовуються в консервній, молочній, рибній, кондитерській галузях харчової промисловості. Кріп може застосовуватися і в сільському господарстві: як медоносна культура та як ущільнювач овочевих посівів, при цьому завдяки своєму хімічному складу він здатен відлякувати шкідників.
Насіння кропу зберігає схожість протягом 3-4 років. Проростає воно повільно: за достатньої вологи та температури грунту (+10+12ᵒС) на глибині 5 см сходи з’являються на 12-14 добу, за нижчіх температур – на 19-21 добу.
Основними апробаційними ознаками рослин кропу, що відрізняють різні його сорти один від одного, є висота рослин, наявність забарвлення, воскового нальоту, характеристики листків (щільність, форма, довжина, ширина), час появи головного зонтику та час початку цвітіння.
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік, станом на 19.08.2019, у наявності є 14 сортів кропу, 9 з яких представлені іноземною селекцією, 5 – вітчизняною (перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin , С. 418).
Оскільки насіння високої якості є основою для отримання товарної продукції з високими показниками, й зважаючи на ризики, що виникають при вирощуванні нішевих культур, обов’язково необхідно перевірити наявність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння обраної культури, за допомогою Реєстру сертифікатів (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material).
Відповідно до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2019 рік, виробниками насіння кропу на території України є підприємства Львівської та Харківської областей (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/derzhavnij-reyestr-subyektiv-nasinnictva-ta-rozsadnictva).
Якість насіння кропу повинна відповідати вимогам «ДСТУ 7160:2010 Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови», згідно з яким мінімальна сортова чистота насіння першої репродукції становить 96%, мінімальна схожість – 55%, максимальна вологість – 12%.