Гарбуз користується великою популярністю в Україні з давніх-давен. За даними археологічних розкопок, проведених у Мексиці, було встановлено, що рослину почали використовувати вже понад 3000 років тому. До Європи гарбуз був завезений після відкриття Америки Колумбом у XVІ ст., а в Україну він потрапив зі сходу, разом з перськими купцями, проте широко культура почала використовуватися в нашій країні у XVІІІ столітті.
Гарбуз можна вживати у сирому та переробленому вигляді. Харчова цінність плодів гарбуза полягає у високому вмісті добре засвоюваних людиною вуглеводів, головним чином цукрів, що представлені полісахаридами. В плодах з яскраво-жовтим або помаранчевим забарвленням м’якуша є багато каротинів, вміст яких може коливатися в межах 2-17 мг/100 г. Вважається, що для добової потреби людини в каротині необхідно вживати 50 г гарбуза.
Корисним є і насіння культури, яке можна використовувати замість горіхів. Воно містить багато жиру і білку, а тому його енергетична цінність становить 121кДж/100 г продукту.
Гарбуз також є високопродуктивним кормом, внаслідок використання якого підвищуються надої молока, покращується його якість.
Рід Гарбуз (Cucurbita L.) налічує 27 видів, проте найбільш розповсюдженими в Україні є:
– гарбуз звичайний або твердокорий – плоди різні за величиною: великі (більше 35 см у діаметрі), середні (25-35 см), дрібні (до 25 см). Вони мають обернено-яйцеподібну, циліндричну, видовжену та сплюснуту форму. Забарвлення жовтогаряче або яскраво-жовте зі смугастим малюнком, іноді біле та темно-зелене.
– гарбуз мускатний – плоди за довжиною поділяють на дуже великі (понад 60 см), великі (50-60 см), середні (35-50 см) та дрібні (менше 35 см). Форма плода довбнеподібна, циліндрична, з перехваченою (вузькою) серединою і розширеною верхньою і нижньою частиною, рідше сплюснута, округла й овальна. М’якуш жовтий, жовтогарячий, жовто-червоний, ніжний, щільний, із мускатним запахом. Цей вид не має кормових і овочевих сортів
– гарбуз великоплідний – плоди поділяють за величиною на великі (понад 35 см у діаметрі), середні (21-35 см) і дрібні (до 20 см). Завдяки м’якій корі вони виростають до гігантських розмірів (рекорд до 700 кг). За формою плоди округлі, або округло-плескаті з одноманітним забарвленням поверхні – червоне, сизо-зелене, жовте, жовтогаряче.
За тривалістю вегетаційного періоду (від сходів до біологічної стиглості) розрізняють ранні (до 100 діб), середньостиглі (101-120 діб), середньопізні (121-130 діб) та пізньостиглі (понад 130 діб) сорти гарбуза.
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік, станом на 19.08.2019, в наявності є 21 сорт та гібрид гарбуза звичайного, 9 – гарбуза мускатного та 13 – гарбуза великоплідного (перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin С. 318-319, с. 412-413).
Оскільки насіння високої якості є основою для отримання товарної продукції з високими показниками й, зважаючи на ризики, що виникають при вирощуванні нішевих культур, обов’язково необхідно перевірити наявність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння обраної культури, за допомогою Реєстру сертифікатів ( https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material )
Відповідно до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2019 рік, виробниками насіння гарбуза на території України є підприємства Дніпропетровської та Харківської області (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/derzhavnij-reyestr-subyektiv-nasinnictva-ta-rozsadnictva)
Якість насіння гарбуза повинна відповідати вимогам «ДСТУ 7160:2010 Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови». Під час вирощування гарбуза з метою отримання насіння потрібно дотримуватися ДСТУ 5046:2008 «Насіння кавуна, дині, гарбуза. Технологія вирощування. Загальні вимоги»
Інформація має рекомендаційний характер
У разі виникнення питань звертайтесь до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.
27.09.2019
Нішеві культури: гарбуз
Гарбуз користується великою популярністю в Україні з давніх-давен. За даними археологічних розкопок, проведених у Мексиці, було встановлено, що рослину почали використовувати вже понад 3000 років тому. До Європи гарбуз був завезений після відкриття Америки Колумбом у XVІ ст., а в Україну він потрапив зі сходу, разом з перськими купцями, проте широко культура почала використовуватися в нашій країні у XVІІІ столітті.
Гарбуз можна вживати у сирому та переробленому вигляді. Харчова цінність плодів гарбуза полягає у високому вмісті добре засвоюваних людиною вуглеводів, головним чином цукрів, що представлені полісахаридами. В плодах з яскраво-жовтим або помаранчевим забарвленням м’якуша є багато каротинів, вміст яких може коливатися в межах 2-17 мг/100 г. Вважається, що для добової потреби людини в каротині необхідно вживати 50 г гарбуза.
Корисним є і насіння культури, яке можна використовувати замість горіхів. Воно містить багато жиру і білку, а тому його енергетична цінність становить 121кДж/100 г продукту.
Гарбуз також є високопродуктивним кормом, внаслідок використання якого підвищуються надої молока, покращується його якість.
Рід Гарбуз (Cucurbita L.) налічує 27 видів, проте найбільш розповсюдженими в Україні є:
– гарбуз звичайний або твердокорий – плоди різні за величиною: великі (більше 35 см у діаметрі), середні (25-35 см), дрібні (до 25 см). Вони мають обернено-яйцеподібну, циліндричну, видовжену та сплюснуту форму. Забарвлення жовтогаряче або яскраво-жовте зі смугастим малюнком, іноді біле та темно-зелене.
– гарбуз мускатний – плоди за довжиною поділяють на дуже великі (понад 60 см), великі (50-60 см), середні (35-50 см) та дрібні (менше 35 см). Форма плода довбнеподібна, циліндрична, з перехваченою (вузькою) серединою і розширеною верхньою і нижньою частиною, рідше сплюснута, округла й овальна. М’якуш жовтий, жовтогарячий, жовто-червоний, ніжний, щільний, із мускатним запахом. Цей вид не має кормових і овочевих сортів
– гарбуз великоплідний – плоди поділяють за величиною на великі (понад 35 см у діаметрі), середні (21-35 см) і дрібні (до 20 см). Завдяки м’якій корі вони виростають до гігантських розмірів (рекорд до 700 кг). За формою плоди округлі, або округло-плескаті з одноманітним забарвленням поверхні – червоне, сизо-зелене, жовте, жовтогаряче.
За тривалістю вегетаційного періоду (від сходів до біологічної стиглості) розрізняють ранні (до 100 діб), середньостиглі (101-120 діб), середньопізні (121-130 діб) та пізньостиглі (понад 130 діб) сорти гарбуза.
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік, станом на 19.08.2019, в наявності є 21 сорт та гібрид гарбуза звичайного, 9 – гарбуза мускатного та 13 – гарбуза великоплідного (перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin С. 318-319, с. 412-413).
Оскільки насіння високої якості є основою для отримання товарної продукції з високими показниками й, зважаючи на ризики, що виникають при вирощуванні нішевих культур, обов’язково необхідно перевірити наявність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння обраної культури, за допомогою Реєстру сертифікатів ( https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material )
Відповідно до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2019 рік, виробниками насіння гарбуза на території України є підприємства Дніпропетровської та Харківської області (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/derzhavnij-reyestr-subyektiv-nasinnictva-ta-rozsadnictva)
Якість насіння гарбуза повинна відповідати вимогам «ДСТУ 7160:2010 Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови». Під час вирощування гарбуза з метою отримання насіння потрібно дотримуватися ДСТУ 5046:2008 «Насіння кавуна, дині, гарбуза. Технологія вирощування. Загальні вимоги»
Інформація має рекомендаційний характер
У разі виникнення питань звертайтесь до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.