Нестача йоду та наслідки щодо йодозалежних захворювань

Йод належить до мікроелементів та є складовою частиною молекул гормону
щитовидної залози (тироксину і трийодтироніну).

Важливість цього мікроелементу в тому, що він відповідає за регуляцію роботи кожного органу людини. Йод необхідний для імунної системи людини, для нормалізації роботи мозку, він впливає на репродуктивну функцію і забезпечує захист від дії радіації.

Особливо важливий він для вагітних жінок, оскільки впливає на формування розумових здібностей та нервову систему плоду. При недостатності йоду в організмі у першу чергу вражається щитовидна залоза.

Першими ознаками дефіциту йоду в організмі людини є – слабкість, зміна настрою, порушення сну, зниження розумових здібностей, уваги та пам’яті. У школярів, за недостатності йоду в організмі, спостерігаєься стрімке зниження показників розумового розвитку.

Добова потреба у йоді для організму людини становить 100-200 мкг на добу відповідно до віку (наприклад, дитині шкільного віку необхідно 120 мкг йоду, а дорослій людині – не менше 150 мкг).

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 28.10.1997 №1171 «Про заходи щодо профілактики захворювань, викликаних недостаністю йоду в організмі людини», передбачено виробництво йодованої солі. Йодована сіль, найбільш доступна населенню, використовується в незначних дозах, але в постійній достатній кількості. не змінює смак страв.

Таким чином, йодована сіль є ідеальним засобом для забезпечення населення фізіологічною нормою такого мікроелементу, як йод. Крім того, йод, що міститься в солі, зв’язаний зі сполуками калію, знаходиться в стабільному стані, на відміну, наприклад від йодованої води, де йод, під дією прямих сонячних променів, розпадається впродовж 4-х годин.

Сіль не викликає передозування в організмі йоду, через те, що в дозі, яка приймається людиною протягом доби, міститься 200 мг йоду, а пересолену їжу ніхто їсти не буде. Щоденне вживання до 1 мг (1000 мкг) йоду – є повністю безпечним.

Йодування солі забезпечує щоденне вживання 150-300 мкг йоду, 10г солі, яка містить 50 мкг/г йоду, може максимально додати всього 500 мкг йоду. У такому разі, можливість перевищення рекомендованого рівня в 1мг йоду на день – незначна.