Небезпека ботулізму

Добре всім відома ситуація: підземний перехід, в якому “стихійні” продавці пропонують перехожим купити в’ялену рибу. І дехто спокушається на цю ризиковану смакоту, нехтуючи застереженням фахівців щодо небезпеки ботулізму.

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування, в’ялена чи копчена риба, будь-які вироби з м’яса (ковбаси, шинки тощо), рідше – овочі.

Проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.

Симптоми ботулізму: одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання. Хворі скаржаться на біль під час ковтання, подразнення у горлі, сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.

 При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.