Соняшник є провідною олійною культурою як в Херсонській області, так і на всій території України. Відомо, що головними причинами зменшення продуктивності культури є порушення водного та поживного режимів ґрунту, недостатня увага до вивчення зональних агротехнологій, розповсюдження в посівах специфічних бур’янів і хвороб (вовчок, біла гниль, іржа, несправжня борошниста роса, вертицильоз, альтернаріоз, фомоз, фомопсис тощо).
До основних хвороб соняшнику, збудники яких можуть зберігатися на або в насінні, відносяться: фомопсис, біла гниль, сіра гниль та вертицильоз.
Сіра гниль (збудник – Botrytis cinerea Pers.)
Поширення: в усіх зонах вирощування соняшнику.
Симптоми: проявляється на всіх надземних органах, а тому може відбуватися ураження сходів, а також інші форми – коренева, стеблова й кошикова:
ушкодження проростків – проявляється у вигляді сіруватого нальоту на поверхні насіння. На них з’являються сіруваті плями, витягнуті водянисті смуги, які згодом вкриваються пухнастим сірим нальотом. Проростки починають загнивати, і велика частина їх гине ще до проростання над поверхнею грунту.
коренева форма – проявляється на молодих рослинах. В період ураження у фазу появи 4 справжніх листків, рослини вилягають й за вологої погоди вкриваються сіруватим нальотом, а в засушливу – в’януть і з часом засихають. Такий прояв захворювання на соняшнику відзначається при сівбі зараженого насіння. За розвитку хвороби рано навесні за умови сухої і теплої погоди, її розвиток сповільнюється, а за підвищеної вологості – прискорюється. Однією з основних ознак інфікування є поява біля основи стебла темних плям з наявністю сірих плям.
кошикова форма – проявляється на зворотному боці кошика. Утворюються плями темно-бурого кольору, що мають маслянисту структуру, іноді вони облямовані червонувато-бурою тканиною. Тканина кошика стає м’якою, за підвищеної вологості вкривається сіруватим нальотом і дрібнуватими склероціями. При пошкодженні самого кошика оболонка насіння набуває пухнастої структури й мармурового забарвлення. В середині і на поверхні насіння утворюються склероції. За рясних опадів кошик загниває, за сухої погоди – тканина легко піддається руйнуванню, частина серединних квіток на кошику передчасно засихає.
Джерело інфекції: патоген зберігається у вигляді у вигляді грибниці на коренях, міцелію або склероцієв в рослинних рештках або насінні. Склероції зберігають здатність до розвитку в насінні три роки і більше, а в грунті – 12 місяців і більше.
Умови, що сприяють розвитку хвороби: особливо інтенсивно розвивається в роки з теплою погодою та підвищеною вологістю повітря у другій половині вегетації – у фазі жовтої й бурої стиглості кошиків. У зоні Степу патогену для розвитку достатньо наявності краплинно-рідкої вологи у вигляді рясних ранкових рос.
Шкідливість: погіршення якості ядра, зниження схожості та пліснявіння насіння, випаданні сходів і недобору частини врожаю. При сильному ураженні маса 1000 насінин зменшується, пустозерність зростає.
Вертицильоз (збудник – Verticillium dahliae Kleb.)
Поширення: в усіх зонах вирощування соняшнику.
Симптоми: проявляється з періоду утворення кошика до достигання насіння. Характеризується спочатку в’яненням окремих ділянок листків (як правило, всередині), яке поступово блідніє, жовтіє та всихає, набуваючи коричневого кольору . Форма плям що утворилися, неправильна, більш-менш розпливчаста, розміри великі. Завжди присутня яскраво виражена жовтувата облямівка. Всихання починається з нижнього ярусу листків.
Джерело інфекції: мікросклероції, які зберігаються в грунті, на рослинних рештках або без них, насіння, де збудник знаходиться у вигляді грибниці. Характерною ознакою зараження насіння при аналізі на заселеність збудником вертицильозу є утворення короткого ніжного міцелію на поверхні насіння на 7-10 день при температурі 20-25°С.
Умови, що сприяють розвитку хвороби: оптимальна температура для розвитку гриба на соняшнику складає +20°C, а при похолоданні до +15°C гриб втрачає активність та симптоми хвороби тимчасово зникають. Дефіцит повітряної і грунтової вологи посилює патологічний вплив інфекції.
Шкідливість: при ураженні зменшується величина кошику на 16-25%, врожай – на 19-48%, маса насіння – на 11-24%, кількість жиру в ядрах – на 4-17%
Основними заходами попередження захворюваності посівів соняшнику є:
- Дотримання сівозміни;
- Вирощування не менше 2-3 сортів (гібридів) соняшнику з різною тривалістю вегетації;
- Посів сортів і гібридів соняшнику, за їх наявності, які володіють стійкістю до патогенів;
- Ретельна підготовка насіння до сівби, включаючи його очищення, калібрування тощо;
- Дотримання рекомендованих оптимальних норм і строків сівби;
- Ретельне очищення і просушування зібраного насіння;
- Проведення післязбирального обробітку грунту.
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадує, що під час купівлі насіння продавець обов’язково повинен надати покупцю:
- сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння;
- сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння;
- атестат на насіння (добазове й базове) або свідоцтво на насіння (сертифіковане) або свідоцтво на гібридне насіння (насіння першого покоління гібридів).
У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, що розташоване за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.
Для проведення фітоекспертизи насіння та перевірки його посівних якостей можна звернутися до Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії, що знаходиться за адресою: м. Херсон, вул. Грецька, 39 а, тел. (0552) 49-30-80.
18.03.2021
Не втрачай врожай: фітоекспертиза насіння соняшнику (частина 2)
Соняшник є провідною олійною культурою як в Херсонській області, так і на всій території України. Відомо, що головними причинами зменшення продуктивності культури є порушення водного та поживного режимів ґрунту, недостатня увага до вивчення зональних агротехнологій, розповсюдження в посівах специфічних бур’янів і хвороб (вовчок, біла гниль, іржа, несправжня борошниста роса, вертицильоз, альтернаріоз, фомоз, фомопсис тощо).
До основних хвороб соняшнику, збудники яких можуть зберігатися на або в насінні, відносяться: фомопсис, біла гниль, сіра гниль та вертицильоз.
Сіра гниль (збудник – Botrytis cinerea Pers.)
Поширення: в усіх зонах вирощування соняшнику.
Симптоми: проявляється на всіх надземних органах, а тому може відбуватися ураження сходів, а також інші форми – коренева, стеблова й кошикова:
ушкодження проростків – проявляється у вигляді сіруватого нальоту на поверхні насіння. На них з’являються сіруваті плями, витягнуті водянисті смуги, які згодом вкриваються пухнастим сірим нальотом. Проростки починають загнивати, і велика частина їх гине ще до проростання над поверхнею грунту.
коренева форма – проявляється на молодих рослинах. В період ураження у фазу появи 4 справжніх листків, рослини вилягають й за вологої погоди вкриваються сіруватим нальотом, а в засушливу – в’януть і з часом засихають. Такий прояв захворювання на соняшнику відзначається при сівбі зараженого насіння. За розвитку хвороби рано навесні за умови сухої і теплої погоди, її розвиток сповільнюється, а за підвищеної вологості – прискорюється. Однією з основних ознак інфікування є поява біля основи стебла темних плям з наявністю сірих плям.
кошикова форма – проявляється на зворотному боці кошика. Утворюються плями темно-бурого кольору, що мають маслянисту структуру, іноді вони облямовані червонувато-бурою тканиною. Тканина кошика стає м’якою, за підвищеної вологості вкривається сіруватим нальотом і дрібнуватими склероціями. При пошкодженні самого кошика оболонка насіння набуває пухнастої структури й мармурового забарвлення. В середині і на поверхні насіння утворюються склероції. За рясних опадів кошик загниває, за сухої погоди – тканина легко піддається руйнуванню, частина серединних квіток на кошику передчасно засихає.
Джерело інфекції: патоген зберігається у вигляді у вигляді грибниці на коренях, міцелію або склероцієв в рослинних рештках або насінні. Склероції зберігають здатність до розвитку в насінні три роки і більше, а в грунті – 12 місяців і більше.
Умови, що сприяють розвитку хвороби: особливо інтенсивно розвивається в роки з теплою погодою та підвищеною вологістю повітря у другій половині вегетації – у фазі жовтої й бурої стиглості кошиків. У зоні Степу патогену для розвитку достатньо наявності краплинно-рідкої вологи у вигляді рясних ранкових рос.
Шкідливість: погіршення якості ядра, зниження схожості та пліснявіння насіння, випаданні сходів і недобору частини врожаю. При сильному ураженні маса 1000 насінин зменшується, пустозерність зростає.
Вертицильоз (збудник – Verticillium dahliae Kleb.)
Поширення: в усіх зонах вирощування соняшнику.
Симптоми: проявляється з періоду утворення кошика до достигання насіння. Характеризується спочатку в’яненням окремих ділянок листків (як правило, всередині), яке поступово блідніє, жовтіє та всихає, набуваючи коричневого кольору . Форма плям що утворилися, неправильна, більш-менш розпливчаста, розміри великі. Завжди присутня яскраво виражена жовтувата облямівка. Всихання починається з нижнього ярусу листків.
Джерело інфекції: мікросклероції, які зберігаються в грунті, на рослинних рештках або без них, насіння, де збудник знаходиться у вигляді грибниці. Характерною ознакою зараження насіння при аналізі на заселеність збудником вертицильозу є утворення короткого ніжного міцелію на поверхні насіння на 7-10 день при температурі 20-25°С.
Умови, що сприяють розвитку хвороби: оптимальна температура для розвитку гриба на соняшнику складає +20°C, а при похолоданні до +15°C гриб втрачає активність та симптоми хвороби тимчасово зникають. Дефіцит повітряної і грунтової вологи посилює патологічний вплив інфекції.
Шкідливість: при ураженні зменшується величина кошику на 16-25%, врожай – на 19-48%, маса насіння – на 11-24%, кількість жиру в ядрах – на 4-17%
Основними заходами попередження захворюваності посівів соняшнику є:
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадує, що під час купівлі насіння продавець обов’язково повинен надати покупцю:
У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, що розташоване за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.
Для проведення фітоекспертизи насіння та перевірки його посівних якостей можна звернутися до Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії, що знаходиться за адресою: м. Херсон, вул. Грецька, 39 а, тел. (0552) 49-30-80.