Не втрачай врожай: фітоекспертиза насіння соняшнику (частина 1)

Незабаром розпочнеться весняна посівна кампанія 2021 року, а тому дбайливі господарі вже починають підготовку насіння до сівби.

Однією з традиційних сільськогосподарських культур Херсонщини є соняшник, вирощування якого є досить прибутковим за умови використання якісного насіння, під час купівлі якого продавець обов’язково повинен надати покупцю сертифікат, що засвідчує його сортові якості; сертифікат, що засвідчує його посівні якості; атестат на насіння (добазове й базове) або свідоцтво на насіння (сертифіковане) або свідоцтво на гібридне насіння (насіння першого покоління гібридів).

Окрім визначення посівних якостей насіння культури дуже важливим є проведення фітоекспертизи, оскільки вважається, що більше 40% фітопатогенів передається саме через насіння. До основних хвороб соняшнику, збудники яких можуть зберігатися на або в насінні, відносяться: фомопсис, біла гниль, сіра гниль, суха гниль та вертицильоз.

Фомопсис (збудник – Phomopsis helianthi Munt.)
Поширення: в усіх зонах вирощування соняшнику.
Симптоми: проявляється на листках, черешках і стеблах рослин. На листках з’являються плями, які розростаються в напрямку до центральної жилки, згодом він деформується, в’яне і засихає. На стеблах плями частіше спостерігаються між четвертою та сьомою парами листків. Вони розростаються до 20 см у довжину та мають сіре або сіро-буре забарвлення. У місцях ураження тканина розм’якшується, стебло руйнується і розламується. При ураженні квітконоса та кошика соняшнику патоген проникає в насіння, внаслідок чого воно стає невиповненим, передчасно засихає й має знижену схожість.
Джерело інфекції: уражені післязбиральні рослинні рештки та насіння. Життєздатність патогену в насінні може зберігатися в лабораторних умовах до 1,5 року.
Умови, що сприяють розвитку хвороби: сильний прояв хвороби спостерігається при тривалій вологій погоді й утриманні на листках крапельно-рідкої вологи від дощу й роси. Оптимальна температура для розвитку патологічного процесу +20+26С.
Шкідливість: припиняється розвиток кошиків, зменшується маса насіння, у інфікованих рослин можливо передчасне дозрівання або загибель. Залежно від періоду зараження врожайність знижується на 20-50%, а олійність насіння до 12%. За сильного зараження насіння соняшнику повністю втрачає схожість і стає непридатними для сівби.

Біла гниль (збудник Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary)
Поширення: в усіх зонах вирощування соняшнику.
Симптоми: уражуються всі частини соняшнику. Виділяють кореневу, прикореневу, стеблову і кошикову форми хвороби.
Найбільш шкодочинною є кошикова форма, яка проявляється, починаючи з фази цвітіння і до кінця дозрівання. Симптоми інфекції проявляються на тильній стороні кошика у вигляді мокрої плями бурого кольору, що гниє. Пляма охоплює більшу частину кошику й поширюється по стеблу донизу. В результаті кошик частково або повністю згниває. Пошкоджена тканина мокне і легко піддається продавлюванню. Ураження переходить на лицьову сторону кошику, де утворюється білий повстяний наліт, що обгортає насіння. Часто між насінинами і в насінні утворюються чорні склероції. Оболонка сім’янок хворих рослин знебарвлюється, а ядра темніють і стають щуплими. Таке насіння гірке на смак і має затхлий запах.
Джерело інфекції: склероції, що можуть знаходитись в грунті, на рослинних залишках, на насінні або у вигляді домішки до насіння. Життєздатність патогену в грунті становить 8-10 років.
Умови, що сприяють розвитку хвороби: сприятливі теплі вологі роки з випаданням опадів у період проростання насіння, появи сім’ядоль, дозрівання кошиків. Сприяє зараженню 60-80% вологість повітря і температура +15+250С.
Шкідливість: зниження врожаю, товарних і посівних якостей насіння. Уражений в молодому віці соняшник гине, а на інфікованих в більш пізньому віці рослинах утворюється легке насіння з ураженим зародком і меншим вмістом жиру. В уражених кошиках міститься 35-90% насіння зі склероціями. Олія з насіння інфікованих рослин має гіркий присмак.

У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, що розташоване за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.

Для проведення фітоекспертизи насіння та перевірки його посівних якостей можна звернутися до Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії, що знаходиться за адресою: м. Херсон, вул. Грецька, 39 а, тел. (0552) 49-30-80.