Не втрачай врожай: фітоекспертиза насіння моркви

Однією із важливих овочевих сільськогосподарських культур є морква (Daucus carota L.), що вживають у свіжому, відвареному, замороженому та сушеному вигляді. Використовують моркву і в консервній промисловості, як важливий компонент при квашенні, приготуванні маринадів, консервів, соків, пюре.

Важливим етапом при вирощуванні моркви є підбір високоякісних сортів (гібридів) культури, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, що мають відповідну супровідну документацію, оскільки при купівлі фальсифікованого насіння культури можливість отримати добрий врожай значно зменшується. До основних хвороб моркви, джерелом інфекції яких може бути насіння є фомоз та альтернаріоз.

Фомоз (збудник – Phoma rostrupii Sacc.)

Поширення: в центральних та південних районах України.

Симптоми: проявляється у посівах моркви першого року життя в другій половині літа у вигляді подовжених сірувато-коричневих смужок або довгастих плям на черешках і жилках листків. Зрідка на плямах з’являються чорні крапки – пікніди.  Первинне зараження коренеплодів фомозом відбувається завжди в полі, зазвичай наприкінці вегетації, перед збиранням. В польових умовах гниль проявляється дуже слабко і часто залишається непоміченою.

Максимальні втрати коренеплодів відбуваються в період зимового зберігання. На коренеплодах з поверхні помітні сірі, злегка вдавлені плями. Тканина під ними суха, часто трухлява, коричнева (на відміну від чорної гнилі). При швидкому розвитку гнилі в трухлявій тканині часто утворюються порожнечі, що містять слабкий білий наліт міцелію. Ураження коренеплоду може початися як з головки (найчастіше це буває при попаданні на неї інфекції ще в полі, під час росту коренеплодів), так і збоку або з хвостової частини. Повторні зараження в період зберігання бувають зазвичай лише при недотриманні режиму зберігання

Джерело інфекції: рослинні залишки, насіння й грунт.

Умови, що сприяють розвитку хвороби: швидкому поширенню інфекції сприяє висока вологість і температура + 20°С +25°С

Шкідливість: інфекція призводить до втрат коренеплодів при зберіганні, сприяючи розвитку різних бактеріальних гнилей. Під час висадки на насіння коренеплодів, уражених у верхній частині, рослини гинуть або формують хворі стебла, що дають менше насіння.

Альтернаріоз, чорна гниль (збудник – Alternaria radicina M. D. et E.)

Поширення: в усіх зонах вирощування моркви. Уражує рослини у всі фази росту й розвитку, а також під час зберігання коренеплодів. 

Симптоми: На сходах проявляється у вигляді «чорної ніжки». Спочатку спостерігається почорніння кореневої шийки, а трохи  згодом – в’янення та засихання листків усієї розетки. У вологу погоду, особливо восени, уражені листки загнивають та вкриваються слабким зеленувато-коричневим нальотом.

Захворювання може розвиватися і під час зберігання коренеплодів. Проявляється ознаками, що нагадають фомоз. На поверхні коренеплоду, збоку або з верхівки, утворюються сіруваті, злегка вдавлені сухі плями. Поступово, під час зберігання, вони поглиблюються. Головною відмінністю чорної гнилі від фомозу на коренеплодах є забарвлення хворої тканини: на розрізі вона вугільно-чорна (у фомоза – коричнева), різко відмежована від здорової. Для більш точного діагнозу коренеплід слід помістити на кілька днів у вологі умови. У разі захворювання чорною гниллю на плямах (поглибленнях) утворюється сірувато-зеленуватий пліснявоподібний наліт

Джерело інфекції: заражений грунт, рослинні залишки, насіння, внаслідок чого існує висока ступінь шкідливості хвороби при зберіганні коренеплодів і в період вегетації насінників.

Умови, що сприяють розвитку хвороби: оптимальні умови для росту і розвитку збудника складаються при температурі +20°С +25°С, і високій відносній вологості повітря.

Шкідливість: призводить до загибелі насінників, зрідження посівів і знищення коренеплодів під час зберігання. При відсутності заходів боротьби збиток від впливу патогена може досягати 100%

Основними заходами попередження захворюваності посівів моркви є:

  1. Дотримання сівозміни – повернення на попереднє місце не раніше ніж за 4-5 років. Просторова ізоляція полів першого року і насінників;
  2. Вирощування не менше 2-3 сортів (гібридів) з різною тривалістю вегетації;
  3. Ретельна підготовка насіння до сівби, включаючи його очищення, калібрування тощо;
  4. Дотримання рекомендованих оптимальних норм і строків сівби;
  5. Своєчасне знищення бур’янів та попелиць-переносників в ранній період, особливо на насіннєвих посадках;
  6. Правильна обрізка бадилля при збиранні врожаю;
  7. Збирання в оптимальні строки, краще в суху погоду, не допускаючи травмування. Збір післяжнивних залишків. Проведення післязбирального обробітку грунту;
  8. Ретельне перебирання моркви перед зберіганням. Дотримання організації зберігання врожаю (температура + 1+ 2°С, вологість 85-90%).

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадує, що під час купівлі насіння продавець обов’язково повинен надати покупцю:

  1. Сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння;
  2. Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння;
  3. Атестат на насіння (добазове й базове) або свідоцтво на насіння (сертифіковане) або свідоцтво на гібридне насіння (насіння першого покоління гібридів).

У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, що розташоване за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.