Не обслуговуєш українською? Сплати штраф!

Уже 20 років як світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Припадає він на 21 лютого. Не виключенням є і Україна.

А чи знали ви, що інформація споживачеві, відповідно до законодавства, повинна надаватися державною мовою? У статті 10 Конституції України проголошено, що державною мовою в Україні є українська. Ця норма закріплена у статті 15 Закону «Про захист прав споживачів» і її неухильно повинні дотримуватися всі, хто обслуговує споживачів у всіх сферах життя на всій території України: у ресторанах, вокзалах, банках, магазинах, при замовленні через Інтернет товарів, послуг, путівок, при укладанні договорів у сфері туризму.

Протягом 2017 року по Херсонській області за порушення законодавства в сфері захисту прав споживачів, а саме відсутність повної та достовірної інформації про товар відповідно до чинного законодавства (обслуговування споживачів та надання інформації про продукцію іноземною мовою), притягнуто 25 суб’єктів господарювання на загальну суму 4250 грн.

У 2018 році за подібне порушення у Херсонській області притягнули до відповідальності вже 43 суб’єкта господарювання на загальну суму 8075 грн.

А вже у 2019 році за обслуговування та надання інформації про продукцію іноземною мовою (тобто не українською) 510 гривень штрафів сплатили 2 суб’єкта господарювання.

Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області закликає мешканців області звертати увагу на застосування української мови при купівлі товарів, отриманні послуг та в усіх сферах обслуговування, у тому числі в документах (туристичні договори, путівки тощо).