Нарада з організації харчування з освітянами Борозенської ОТГ Великоолександрівського району

Пріоритетним напрямком державної політики є забезпечення здоров’я дітей, відновлення їх життєвих сил шляхом організації якісного, повноцінного та безпечного харчування під час освітнього процесу.

На виконання Указу Президента України від 07.12.2019 року №894 « Про невідкладані заходи щодо покращення здоров’я дітей», обласної програми «Дітям Херсонщини – безпечне харчування» на 2020-2022 роки, схваленої розпорядженням голови Херсонської обласної державної адміністрації №883  від 21.12.2019 року, ключових завдань Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за ініціативи працівників Великоолександрівського районного управління проведено нараду з керівниками та медичними працівниками загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів Борозенської об’єднаної територіальної громади.

На нараді розглядалися питання дотримання санітарних вимог при організації харчування: належного зберігання продуктів харчування, контроль за продукцією, яка надходить до закладу, необхідності забезпечення  питною водою, яка відповідає вимогам ДСаНПін 2.2.4.-171-10 шляхом встановлення фільтрів, дотримання технології приготування їжі відповідно до технологічних карток, ведення документації з харчування та забезпечення проходження персоналом медичних оглядів.

Доведено до відома присутніх  вимоги до складання перспективного двотижневого меню, розроблені Управлінням державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та права батьків у процесі організації харчування дітей в дитячих закладах освіти.

Розглядались основні недоліки за результатами проведених заходів державного нагляду (контролю) в навчальних закладах громади: позитивні результати лабораторного контролю якості питної води, змивів, належне ведення документації з харчування, дотримання поточності технологічного процесу, тощо. Наголошено на необхідності проведення серед персоналу, учнів та батьків санітарно – освітньої роботи щодо профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій, запровадження здорового способу життя.

Також акцентовано увагу на впровадження в навчальних закладах постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР): розробка програми передумов, послідовність розробки системи НАССР, визначення критичних точок та забезпечення ефективного контролю в цих точках відповідно до наказу Мінагрополітики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 року.

На нараді керівники навчальних поділились власними напрацюваннями щодо організації харчування в освітніх закладах та шляхами вирішення проблемних питань.