Нарада з директорами освітніх закладів Новотроїцького району з питань харчування дітей

З метою створення у закладах освіти безпечного середовища, організації здорового, раціонального та безпечного харчування учнів та вихованців, поширення знань і навичок здорового харчування,фахівцями Новотроїцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області10 січня 2020 року проведено семінар-нараду з директорами закладів освіти Новотроїцької районної ради. Під час заходу були розглянуті наступні питання:

  1. Принципи раціонального харчування дітей навчальних закладів Новотроїцького району.
  2. Порядок розроблення та впровадження на харчоблоках постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних чинників та контролю в критичних точках (НАССР).
  3. Обласна програма «Дітям Херсонщини – безпечне харчування» на 2020 – 2022 роки.

Першочергово до присутніх було доведено вимоги чинних законодавчих,

нормативних та методичних документів щодо організації харчування дітей в навчальних та виховних закладах району, а саме: Постанови КМУ від 22 листопада 2004 року №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», Наказів Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 року № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», від 17.04.2006  N 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», від 15.08.2006 № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах», листа Міністерства освіти і науки України від 11.09.2009 №1/9-630 «Про вжиття заходів щодо запобігання харчових отруєнь у навчальних закладах», наказів Міністерства охорони здоров’я України від 04.03.2016 № 234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», від 03.09.2017 № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії», Постанови КМУ від 23.05.2001 №559 «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок».

Раціональне харчування дітей навчальних закладів будується на дотриманні трьох основних принципів:

  • забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму;
  • задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і співвідношенні у харчових речовинах;
  • дотримання оптимального режиму харчування, тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня.

Згідно з цими принципами харчування дітей повинно бути збалансованим за складом основних поживних речовин.

Також до присутніх було доведено основні вимоги та терміни щодо запровадження системи НАССР в харчоблоках закладів освіти та зазначено, що система не нова і належить до обов’язкових у рамках законодавства більшості цивілізованих країн. При цьому НАССР досить гнучка, її підходи можна застосувати до кожного об’єкта і вона гарантує безпечність продукції на всьому шляху харчового ланцюга, допомагає виявити усі критичні точки, що здатні вплинути на безпечність кінцевого продукту та усунути шкідливі фактори.

У ході обговорення учасників було ознайомлено з проектом обласної програми «Дітям Херсонщини – безпечне харчування» на 2020 – 2022 роки, метою якої є забезпечення повноцінного, якісного та збалансованого  харчування дітей у закладах дошкільної, загальної середньої освіти, постачання безпечних і якісних продуктів харчування та сировини, залучення до постачання продуктів харчування сільськогосподарських виробників та переробних підприємств області.

Крім того, розглянуто питання стосовно дотримання гігієнічних норм у навчальних закладах, створення безпечних умов для перебування дітей, попередження спалахів гострих інфекційних хвороб і харчових отруєнь в закладах освіти Новотроїцького району.

За результатами наради було визначено напрямки роботи та пріоритетні питання, які необхідно вирішити першочергово.