Начальниця Херсонського управління ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області провела лекцію для студентів Херсонського державного університету

Марина Малахова, начальниця Херсонського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, провела лекцію для студентів кафедри готельно-ресторанного бізнесу Херсонського державного університету.


Студентам розповіли про діяльність Держпродспоживслужби у сфері безпечності харчових продуктів, регулювання цієї теми відповідними законодавчими актами та пояснили механізм звернення громадян до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Присутні мали можливість дізнатися про основні аспекти реформування шкільного харчування. Зокрема, одну з її складових – впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), її функціонування на підприємствах та на харчоблоках. Учасники лекції обговорили користь від впровадження системи НАССР на конкретних прикладах.

По закінченню лекції всі охочі отримали вичерпні відповіді на свої питання, та дізналися про вимоги роботи підприємств під час карантину.

Зазначимо, у НАССР є шість критеріїв, знання про які може звести до мінімуму порушення санітарних норм:

  • температурний скринінг – ми маємо володіти інформацією про температуру в ланцюжку від моменту виготовлення їжі до її споживання;
  • контроль якості – підтверджувальні документи мають бути, незважаючи ні на що;
  • контроль вологи. Волога – це найбільше зло на кухні, особливо для продуктів тривалого зберігання;
  • сусідство продуктів і різних процесів – чистий і брудний посуд не товаришують;
  • гігієна працівників – приходити хворим на роботу не можна, так само як і палити в робочому одязі на вулиці;
  • контроль часу – термін придатності їжі після того, як вона виготовлена. Порушення в цьому напрямі – одне з основних, які зустрічаються в Україні.