На Херсонщині здійснюють державний контроль за безпечністю та якістю риби

Державними інспекторами Держпродспоживслужби в Херсонській області разом з Національною поліцією проведено державний нагляд (контроль) у сфері безпеки та якості риби, інших водних живих ресурсів, виготовленої з них харчової продукції на виконання плану спільних заходів Херсонського рибоохоронного патруля з правоохоронними, природоохоронними та іншими контролюючими органами рибоохоронної роботи на підконтрольній території та доручення начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області від 17.05.2020 року № 15 «Про забезпечення державного нагляду (контролю) у сфері безпеки та якості риби, інших водних живих ресурсів, виготовленої з них харчової продукції».

Здійснено контроль за додержанням вимог порядку придбання та збуту водних біоресурсів на ринках міста Херсона та області (включаючи місця стихійної торгівлі), а також на маршрутах патрулювання патрульної поліції в Херсонській області.

Через завідуючих державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках посилено державний нагляд (контроль) щодо недопущення в обіг риби та інших водних біоресурсів без супровідних документів та забезпечення умов її реалізації (для живої риби – цистерни, ємності з водою; для охолодженої – реалізація з льоду або вітрин холодильника; для мороженої – з морозильних камер) та продукції яка походить з рибогосподарських водних об’єктів, які відповідають вимогам чинного законодавства.

На території Херсонської області при районних державних адміністраціях створені постійно діючі міжвідомчі комісії. Організовано проведення спільних рейдів із виявлення місць стихійної торгівлі риби та рибної продукції на території області. За результатами проведених заходів реагування з початку 2020 року проведено 674 рейди-відпрацювання місць стихійної торгівлі. Припинено 129 місць незаконної торгівлі харчовими продуктами, які можуть нести загрозу для життя та/або здоров’я людини. Вжито заходів реагування, а саме:

  • виявлено 121 порушення, складено 121 адміністративний протокол представниками Національної поліції:
  • 54 протоколи за ст. 152 КУпАП (порушення благоустрою населених пунктів);
  • 19 протоколів за ст.159 КУпАП (порушення правил торгівлі на ринках);
  • 47 протоколів за ст.160 КУпАП (торгівля із рук у невстановлених місцях); 
  • 2 протоколи за ст. 63 Закону України «Про тваринний світ».
  • притягнуто до адміністративної відповідальності 107 осіб.

Суб’єкти господарювання, які проводять реалізацію риби ознайомлені з правилами реалізації риби свіжої, охолодженої та мороженої під підпис у журналі лабораторії ветеринарно – санітарної експертизи на агропродовольчих ринках. Також проводиться роз’яснювальна робота щодо необхідності дотримання вимог ст. 23, 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» серед суб’єктів господарювання які займаються первинним виробництвом, транспортуванням, реалізацією риби, інших водних живих ресурсів.

Проведена робота разом з представниками Національної поліції щодо боротьби зі стихійною торгівлею, в тому числі рибною продукцією у невстановлених місцях та організовані рейдові перевірки щодо припинення незаконної торгівлі. Під час проведення заходів державного нагляду (контролю) проводилась роз’яснювальна робота з операторами ринку виробниками рибної продукції та з суб’єктами роздрібної торгівлі щодо недопущення в реалізацію риби без супровідної документації та забезпечення відповідного температурного режиму на всіх етапах обігу рибної продукції. Головам сільських районних, міських рад надіслані листи по вжиттю заходів на підконтрольних територіях по реалізації риби та рибопродуктів які можливо будуть реалізовуватись в неустановлених місцях, без відповідних супровідних документів та умов реалізації.

На території Херсонської області нараховується 119 суб’єктів рибогосподарської діяльності. Здійснюється державний нагляд (контроль) за суб’єктами господарювання, діяльність яких пов’язана із первинним виробництвом, транспортуванням, реалізацією або зберіганням риби та рибної продукції, інших водних живих ресурсів та харчової продукції з них на агропродовольчих ринках та гуртівнях.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області 20 березня 2020 року проведено скайп – нараду.

Районними управліннями Держпродспоживслужби в Херсонській області проведено робочі наради з метою ознайомлення з оперативною обстановкою на водоймах області та обговорення питань щодо охорони водних біоресурсів впродовж 2020 року. Також з керівниками та уповноваженими особами рибоприймальних пунктів проведено роз’яснювальну роботу щодо заборони на лов риби, інших водних біоресурсів на водоймах області.

Районними управліннями Держпродспоживслужби в Херсонській області були проведено засідання круглого столу з питань щодо порядку здійсненні заходів державного контролю (нагляду) під час вилову, зберігання, перевезення та реалізації риби, роботи рибоприймальних пунктів, реалізації риби на агропродовольчих ринках.

З керівниками та уповноваженими особами рибоприймальних пунктів проведено роз’яснювальну роботу щодо заборони на лов риби, інших водних біоресурсів на водоймах області.