На Херсонщині у перші дні локдауну фахівці Держпродспоживслужби відвідали 785 об’єктів

Незважаючи на святкові та вихідні дні, задля попередження поширення COVID-19 та для нагадування суб’єктам господарювання про необхідність дотримання карантинних вимог, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області самостійно, а також спільно у складі  COVID-патрулів, регулярно проводять рейди.

За тиждень (з 4 по 10 січня ) фахівці Держпродспоживслужби області відвідали 1675 об’єктів.

Протягом тижня охоплено перевірками:

  • 616 об`єктів торгівлі харчовими продуктами, з них працювали з порушеннями 170;
  • 666 об’єктів реалізації нехарчової продукції, з порушеннями 66;
  • 149 закладів громадського харчування, порушення виявлені на 15;
  • 28 дитячих дошкільних закладів, без порушень;
  • 216 інших об’єктів, з яких працювали з порушеннями 42.

За результатами роботи складено 35 протоколів про порушення протиепідемічних заходів, надані 293 листи-пропозиції щодо дотримання карантинних обмежень з роз’ясненнями до суб’єктів господарювання.

Лише за перші дні дії більш жорстких карантинних обмежень (з 8 по 10 січня) фахівці відвідали 785 об’єктів по області. Як суб’єкти господарювання дотримуються карантинних вимог перевірили і у Таврійському мікрорайоні Херсона.

Одним з перших COVID-патруль перевірив магазин, який спеціалізується на косметиці та засобах гігієни. За словами адміністратора, у локдаун магазин реалізує лише прописані у постанові Кабміну товари. Усе інше можна отримати лише після оформлення інтернет-замовлення. У магазині були в наявності санітарні засоби, графік прибирання, вимірювання температури у працівників.

Заклади громадського харчування були зачинені, видавали замовлення на виніс.

У супермаркетах непродуктові відділи заліплені спеціальними стрічками, купити, наприклад, одноразовий посуд чи іграшку, не вийде, лише продукти та засоби гігієни. У магазині також дезінфікують візки та корзини, у які складають продукти.

– Триває проведення моніторингових обстежень об’єктів стосовно дотримання протиепідемічних вимог, згідно тих, які прописані в постанові Кабміну №1236 від 9 грудня, також тих вимог, які прописані в постановах державного санітарного лікаря пооб’єктово.

Грубих порушень, які ми бачили ще два місяці тому,  під час рейду ми не виявили. Відвідувачі та продавці користуються засобами індивідуального захисту. Є певні недоліки. Наприклад, магазинам варто проводити видачу інтернет-замовлень за межами магазину, через спеціальні вікна або двері, аби люди не скупчувались всередині магазину.

У закладах громадського харчування більшість вимог дотримуються. Але є питання щодо графіку зміни масок. Бо у деяких закладах працівники нам повідомили, що не змінюють багаторазові маски протягом робочої зміни. А їх потрібно змінювати кожні три години.

Серйозних порушень ми не зафіксували, та декому винесли попередження. Якщо під час наступної перевірки зауваження не врахують, на порушників чекають штраф. На всіх об’єктах ми постійно проводимо роз’яснювальну роботу щодо діючих карантинних обмежень. – зазначив начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Тарас Година-Арюпін.

‼Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області закликає громадян більш відповідально ставитись до власного здоров’я та здоров’я оточуючих і близьких!

Бережіть себе та дотримуйтесь протиепідемічних заходів та рекомендацій МОЗ:

– ретельно мийте та дезінфікуйте руки;

– носіть захисну маску в громадських місцях;

– уникайте великого скупчення людей та дотримуйтесь соціальної дистанції.