На території Херсонської області зареєстровано 1 369 пасік: поради щодо організації зимівлі бджіл

На території Херсонської області зареєстровано 1 369 пасік, в яких утримується 49 642 бджолосімей. Зазначимо, восени необхідно підготувати пасіку до зимового періоду і закінчити сезон формуванням гнізда бджіл на зиму. Це необхідно, щоб комахи вдало перезимували в комфортних умовах. Успіх кожного медоносного сезону залежить від правильної організації зимівлі для бджіл.

Процедуру підготовки бджіл до зимівлі і формування гнізда, як правило, бджолярі починають здійснювати  з початком осені – відразу після закінчення основного медозбору.

Цей процес включає кілька заходів:

-огляд стану сімей;

-визначення, скільки меду залишати бджолам на зиму;

-підгодівлю бджіл;

-визначення необхідної кількості рамок з кормом;

-формування гнізд.

Готовність вулика до зимівлі можна визначити за допомогою огляду сімей. Ця робота дозволяє виявити проблеми в бджолиній сім’ї та вчасно їх усунути. Під час огляду бджоляр повинен визначити: вік матки; кількість розплоду; обсяги і якість їжі; загальний стан комах; стан вулика.

Бажано, щоб огляд супроводжувався записами (вулики обов’язково повинні бути пронумеровані) в журналі, де необхідно заповнити такі пункти: рік народження матки і здатність до відтворення потомства; кількість бджіл і вуличок, стан сімей; обсяги кормів; кількість рамок,  залишених на зиму.
Перше на що  звертають увагу при огляді – це на наявність, кількість та якість  кормових запасів. Якщо кормів замало, то потрібно доставляти рамки, якщо запаси надмірні, то зайве потрібно  видалити. Це необхідно для того, щоб до кормових запасів діставалися всі бджоли сім’ї. Щоб визначити, скільки рамок підлягає видаленню, необхідно відкрити стелю вулика з двох сторін. Всі рамки, які не зайняті комахами, потрібно буде вилучити.

При оцінці стану виявляється, які з бджолосімей є сильними, а які слабкими. Щоб не допустити вимирання явно слабку сім’ю необхідно об’єднати з сильною сім’єю.

Разом з даною процедурою проводиться збірка гнізда бджіл на зиму. Є кілька варіантів, як сформувати гніздо, щоб всім бджолам було комфортно і вистачило їжі:

-Двосторонній. Застосовується в вуликах де живуть сильні сім’ї, розташовані на 9-12 вуличках. Схема його така: по центру ставляться рамки з медом і пергою в кількості двох-чотирьох штук і обсягом меду 2 кг. По обидва боки від цих рамок встановлюються повністю медові з об’ємом меду до 4 кг. В цілому кількість рамок має відповідати обсягу корму в 25-30 кг.
-Односторонній або кутовий.  Підходить для сімей з середньою силою, що сформували перед зимою сім-дев’ять вуличок. При такому способі з одного краю ставиться повноцінна медова рамка, такі рамки розташовуються по спадаючій. Остання рамка повинна містити 2-2, 5 кг корму. Всі інші розташовуються в запасі.

-Борідкою.  Для слабких сімей. По центру розміщують полномедні рамки, в подальшому – по спадаючій. Запас корму повинен бути близько 10-15 кг. При будь-якому варіанті важливо уникати розміщення в середині рамки з пергою.

Формування гнізда потрібно здійснити якомога раніше, оскільки в іншому випадку комахи не встигнуть утворити ложе і перенести частину корму в гніздо.

Організація якісної зимівлі дозволить позбавити пасічника від будь-яких турбот на пасіці в холодну пору року. Єдине, що йому залишиться – це періодичне прослуховування вулика. Тихий розмірений гул буде свідчити про нормальний мікроклімат, сильний шум – про наявність проблеми.

Невдала підготовка до зимівлі може спровокувати такі неприємності, як загибель матки або всієї родини, дефіцит корму, слабкість робочих особин, розвиток хвороб.