На що треба звернути увагу, купуючи саджанці

На часі триває період закладки багаторічних насаджень, висадки винограду, хмелю, плодових, ягідних, горіхоплідних, малопоширених, декоративних та лісових рослин.

Спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наголошують, що купуючи садивний матеріал, першочергово потрібно звернути увагу чи занесений сорт до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2020 рік (https://sops.gov.ua/reestrsortivroslin). Відсутність вибраного сорту в цьому Реєстрі є першою ознакою фальсифікації.

Підібравши сорт, слід знайти суб’єкта, що здійснює діяльність в сфері розсадництва та має право виробництва і реалізації саджанців обраного вами сорту садивного матеріалу. Це можна зробити шляхом пошуку в Державному реєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва(https://agro.me.gov.ua/ua/file-storage/derzhavnij-reyestr-subyektiv-nasinnictva-ta-rozsadnictva). У ньому доступні відомості щодо суб’єкта господарювання, асортименту саджанців багаторічних рослин, їх сорти і в яких обсягах вирощується садивний матеріал. Наступний крок при купівлі – це перевірка даних щодо Сертифікації садивного матеріалу (сортові і товарні якості). Перевірити наявність та чинність виданих документів можна шляхом пошуку сертифікатів на сортові та товарні якості в Реєстрі сертифікатів на насіння та садивний матеріал (https://agro.me.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material).

Відповідно до статті 15 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» насіння і садивний матеріал вводяться в обіг після їх сертифікації. Сертифікати на садивний матеріал можуть бути видані, якщо:

– садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України;

– садивний матеріал за сортовими або товарними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» та пункту 28 Постанови Кабінету Міністрів України від 21.02.2017 року № 97«Про затвердження Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/аб осадивний матеріал», кожна партія садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його товарні якості.

Використання для закладки багаторічних насаджень садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється.

Інформація має рекомендаційний характер.

У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, що розташоване за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.