На що потрібно звертати увагу при придбанні та утриманні  молодняку птиці?

Початок весни. Незабаром розпочнеться сезон продажу птиці.

Щоб не потрапити у неприємну ситуацію при купівлі птиці спеціалісти відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Новотроїцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області радять покупцям птиці дотримуватися наступних правил:

При придбанні добового молодняку птиці, підрощеного молодняку або дорослої птиці вимагати в особи,  що продає  птицю  ветеринарні документи, які засвідчують стан здоров’я птиці, благополуччя регіону щодо інфекційних хвороб птиці та містять дані про щеплення (проти якої хвороби, дата).

Звертати увагу на фізичний стан птиці: добовий молодняк повинен бути  жвавий, що швидко реагує на звуки, стійкий на ногах, з м’яким підібраним  животом, щільно закритим пупковим кільцем, чистою клоакою, ясними круглими випуклими блискучими очима, сухим пухом, блискучим, рівномірно розподіленим по всьому тілу, корпус щільний, крила в курчат та індичат притиснуті до тулуба.

Придбана птиця повинна пройти профілактичний карантин, для цього її утримують окремо від загального птахопоголів’я протягом 30 днів У період карантину власник повинен повідомити спеціаліста ветеринарної медицини про придбання птиці, виконувати надані ним рекомендації щодо утримання птиці в цей період та сприяти проведенню необхідних лабораторних досліджень птиці тощо. Птицю розміщують у чистому, продезінфікованому приміщенні.

Для профілактики захворювань птиці власник повинен забезпечити комплекс заходів, які сприяють збереженню птиці в особистому господарстві, а саме:

– дотримання норм щільності птиці у вольєрі, пташнику;

– належна годівля птиці, своєчасне прибирання годівниць;

– дотримання основних параметрів мікроклімату, вентиляції, освітленості в приміщенні;

– проведення своєчасного видалення посліду та дезінфекції сідала, кліток, приміщень, обладнання та інвентарю;

– своєчасне виявлення та знищення ектопаразитів і мишеподібних гризунів у приміщенні;

– забезпечення достатньою кількістю питної води, своєчасна заміна води та миття поїлок.

Приміщення, де утримується птиця, повинно бути захищеним від проникнення гризунів та підтримуватися  в належному санітарно-гігієнічному стані.

Побілка стелі, стін, допоміжного обладнання повинна проводитися у міру забруднення, але не рідше одного разу на рік. Одночасно з побілкою повинна проводитися дезінфекція. При появі плісняви на стелі та стінах приміщення, де утримується птиця, їх потрібно негайно очистити та пофарбувати із застосуванням фунгіцидних засобів.

Для прибирання  посліду,  підстилки, сміття потрібно використовувати закріплений за цим приміщенням інвентар, який необхідно щоденно мити та дезінфікувати.

Власник при обслуговуванні птиці повинен дотримуватися правил особистої гігієни. До роботи з птицею не допускаються особи, які хворіють на туберкульоз, хронічну дизентерію та інші інфекційні хвороби (грип, кишкові розлади тощо). Власник повинен мати окремий робочий одяг і зберігати його в нежилій частині приміщення.

При утриманні у господарстві  різновікової птиці у період вирощування молодняку  (всіх видів птиці) необхідно не допускати його контакту (через корми, воду, підстилку тощо) з дорослою птицею.

У період вирощування птиці власник повинен щоденно спостерігати за фізіологічним та клінічним станом птиці, за поїданням кормів, споживанням води, контролювати поведінку кожної птиці, динаміку приросту ваги, стан пір’яного покриву. При виявленні будь-яких відхилень від нормального фізіологічного стану птиці, при яких спостерігаються клінічні прояви хвороби або загибель птахів тощо, власник повинен терміново повідомити фахівця територіальної установи ветеринарної  медицини, який  відбере загиблу птицю або проби матеріалу від птиці та направить в лабораторію ветмедицини для проведення необхідних лабораторних досліджень в порядку, передбаченому законодавством.

Для птиці, яка захворіла, необхідно мати окрему спеціальну клітку-ізолятор. Крім того, виділяється спеціальний інвентар та обладнання.

Для профілактики заразних хвороб, крім загальних санітарних заходів, проводять вакцинацію птиці. Всі щеплення птиці  та діагностичні дослідження проводяться фахівцями державної служби ветеринарної медицини в порядку, передбаченому законодавством.

При виконанні ветеринарно-санітарних заходів  необхідно чітко  виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної  медицини, надавати їм всебічну допомогу, сприяти у проведенні обов’язкових щеплень птиці, взятті крові для необхідних лабораторних досліджень в проведенні дезінфекції, дератизації, дезінсекції тощо.