На базі молочно-товарної ферми ДПДГ «Асканійське» в рамках швейцарсько-українського Проекту з безпечності молока відбулося навчально-демонстраційне інспектування

В рамках Компоненту ІІІ «Залучення приватного сектору до системи контролю безпечності харчових продуктів» швейцарсько-українського Проекту «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні» 1 та 2 серпня 2018 року в м. Миколаєві відбувся тренінг щодо кращих практик виробництва молока для середніх молоковиробників, які є постачальниками партнерів Проекту в Миколаївській області – ТДВ «Баштанський сирзавод» і ПАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат».

Відповідно до програми тренінгу, 2.08.2018 р. для його учасників було проведено навчально-демонстраційне інспектування під наставництвом як державних інспекторів, так і тренерів Проекту з виїздом на молочно-товарну ферму ДПДГ «Асканійське», що у селі Тавричанка Каховського району Херсонщини.

Практичне навчання з використанням чек-листів розпочалося з інспектування, де увага виробників молока та державних інспекторів була зосереджена на питаннях для цілей державного контролю. Згодом, учасники розділилися на дві групи під наставництвом тренерів Проекту та у супроводі фахівців ДПДГ «Асканійське» з подальшою ротацією груп. Таким чином, кожен учасник прослідкував шлях бактеріального забруднення молока та почув рекомендації щодо покращення виробничих процесів на фермі задля досягнення низьких рівнів ЗБО. Також були надані відповіді на питання: як оптимізувати програму контролю маститів на фермі та забезпечити комфорт утримання задля благополуччя тварин та здорового вимені зокрема.

                        

Участь у заході взяли завідувач відділом безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області С. Петронюк, державні інспектори Каховського районного управління Головного управління Держпродспожвислужби в Херсонській області.

                         

Під час тренінгу було наголошено на важливості контролю за введенням в обіг сирого молока у відповідності до вимог Європейського Союзу.

                        

Загальна мета Проекту «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні» полягає у підтримці створення та впровадження в Україні сучасної системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у молочному ланцюгу додаткової вартості в Україні.

                         

Діяльність Проекту спрямована, з одного боку, на надання технічної допомоги Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, щоб розробити і ввести в дію сучасну систему інспектування безпечності харчових продуктів на основі оцінки ризиків у молочному ланцюгу додаткової вартості, а з іншого боку, на надання допомоги молокопереробному виробництву у запровадженні консультативної програми для поліпшення виробництва безпечного та високоякісного молока на рівні первинного виробництва.