Моніторинг фітосанітарного стану насіннєвих посівів в січні місяці

За даними Херсонського обласного центру з гідрометеорології нестійкий характер погоди в більшій частинісічня місяця визначало поле зниженого атмосферного тиску. Активні циклони та пов’язані з ними атмосферні фронти обумовлювали помірні опади у вигляді дощу та мокрого снігу, місцями спостерігалось налипання мокрого снігу, ожеледь, хуртовини, пориви вітру досягали 15-20 м/с. Впродовж декади відбувались коливання температури повітря від 5-10° тепла до 10-13° морозу, місцями до 18° морозу.

В звʼязку з такими змінами погоди, спеціалістами Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області в присутності головних агрономів господарствпроведено детальні обстеження стану розвитку та фітосанітарного стану насіннєвих посівів озимих зернових культур в насінницьких господарствах області. Обстеження проведено в районах: Чаплинський – ТОВ «СіНА», ТОВ «Торговий дом «Долинское», Нововоронцовський – СТОВ «Птахівник», ДП ДГ «Піонер», Генічеський – Генічеська дослідна станція  ДУ ІЗК НААН, Білозерський – ДП ДГ «Копані», Новотроїцький – ПСП «Ушба»,  ТОВ «Дружба», Великоолександрівський – СТОВ «Інгулець», СТОВ «Перше травня».

Обстежені насіннєвіпосіви озимих зернових культур знаходяться в доброму та задовільному  стані, у фазі кущіння від 3 до 5 продуктивних стебел в залежності від сорту. Посіви в основному посіяні в оптимальні строки сівби, по паровим попередникам.При посіві внесені мінеральні добрива в середньому від 80 до 100 кг/га, насіння озимих зернових культур протруєно протруйниками, які мають три компонента діючої речовини (з фунгіцидним захистом). При візуальному обстеженні насіннєвих посівів озимих зернових культур ураження рослин хворобами та пошкодження шкідниками не виявлено.У першій декаді грудня на  всіх насіннєвих посівах проведені обробки  проти мишоподібних гризунів родентицидами, дозволеними до використання згідно Переліку.

На даний час озимі культури знаходяться у стані зимового спокою.Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимої пшениці знижувалась до 1-5° морозу, що значно вище критичної температури вимерзання, яка за розрахунками агрометеорологів на кінець декади становила 14-20° морозу. Тому суттєвих  загроз для посівів озимих зернових культур в найближчі півмісяця не прогнозується.

В господарствах здійснюється постійний фітосанітарний моніторинг  за насіннєвими посівами.