Міжнародний рік здоров’я рослин 2020

У грудні 2018 року Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй (ГА ООН) оголошено 2020 рік Міжнародним роком здоровя рослин (МРЗР 2020). ГА ООН запросила Організацію продовольства та сільського господарства ООН (ФАО), у співпраці з Міжнародною конвенцією про захист рослин (МКЗР), сприяти проведенню МРЗР 2020.

Мета МРЗР 2020 полягає в підвищенні глобальної обізнаності про те, як захист здоров’я рослин може допомогти припинити голод на планеті, зменшити бідність, захистити довкілля та сприяти економічному розвитку.

Під егідою ООН, ФАО та МКЗР у всьому світі проходитимуть різноманітні акції спрямовані на те, щоб долучити якомога більшу кількість людей до проблеми збереження здоров’я рослин, а саме надихнути їх на конкретні дії. Країнам-членам МКЗР пропонується в рамках цього проекту поширювати інформацію про ризики для фітосанітарної безпеки держав в цілому та здоров’я окремих рослин і якості певних груп товарів зокрема.

 Україна також підтримує цю акцію. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів долучилась до популяризації  міжнародного проекту Європейської і Середземноморської організації захисту рослин (ЄОЗР) «НЕ РИЗИКУЙ», щодо небезпеки проникнення шкідливих організмів з особистим багажем громадян при здійснені перетину кордону. В свою чергу, спеціалістами Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області у січні – лютому 2020 року здійснено ряд заходів. Проведено консультативні бесіди з працівниками Херсонського торгівельного морського порту, Скадовського торгівельного морського порту, Херсонського річкового порту, ХОСП «Смарт Мері Тайм Групп», Херсонського Державного заводу «Палада». Представники управління фітосанітарної безпеки провели бесіди з працівниками Міжнародний аеропорт «Херсон» та надали роз’яснення пасажирам аеропорту щодо небезпеки проникнення шкідливих організмів з особистим багажем. Також була проведена нарада в рамках МРЗР 2020 з суб’єктами господарювання Херсонської області. Під час всіх цих заходів були розповсюджені плакати, буклети та бирки для багажу «НЕ РИЗИКУЙ!»

 За статистикою Організації продовольства та сільського господарства ООН (ФАО), щороку до сорока відсотків продовольчих сільськогосподарських культур гине від шкідників і хвороб рослин, тим самим позбавляючи мільйони людей їжі і завдають серйозної шкоди сільському господарству.

Міжнародна торгівля, яка набуває особливо значних темпів в останні роки, створює все більше загроз для здоров’я рослин, активно сприяє швидкому поширенню нових, особливо небезпечних шкідливих організмів на території,  які раніше були вільні від них.

Усі рослини є джерелом повітря, яким ми дихаємо, і більшої частини їжі, яку ми споживаємо, але ми часто не докладаємо достатніх зусиль щоб зберегти їх здоровими. Рослини, як люди і тварини, теж можуть хворіти. Вони можуть страждати від захворювань, спричинених вірусами, бактеріями, грибками, на них нападають шкідники, великі і малі, такі як комахи, кліщі, а також нематоди. Останнім часом ми спостерігаємо збільшення кількості нових шкідників та хвороб.

Зі зміною клімату, збільшенням кількості міжнародних подорожей і обсягів торгівлі здоров’я рослин опиняється у дедалі більшій небезпеці. В організації вважають, що захист рослин від шкідників і хвороб з економічної точки зору ефективніший, аніж усунення наслідків повномасштабних надзвичайних ситуацій, пов’язаних зі здоров’ям рослин, тому головним є попередження і профілактика.      

Хвороби та шкідники рослин можуть транспортуватися на рослині, насінні, квітах, фруктах, овочах, навіть якщо вони виглядають здоровими, засобах перевезення, а також на грунті, що чіпляється за коріння. Таким чином, коли ми переміщуємо рослини між різними частинами світу, ми можемо ненароком занести нових шкідників та хвороби у нашу країну. Після появи в новому середовищі деякі з цих чужорідних шкідників та хвороб можуть завдати серйозну економічну шкоду для сільського та лісового господарства та загрожувати біорізноманіттю. У минулому яскравим прикладом цього була поява фітофторозу картоплі, виноградної філоксери, колорадського жука та голландської хвороби в’язів.

Є 6 ключових повідомлень в рамках Міжнародного року охорони здоров’я рослин, які ООН хоче донести до світової спільноти:

  1. Зберігайте рослини здоровими для попередження голоду та досягнення цілей ООН щодо сталого розвитку! Вся світова їжа на 80% складається з рослин. 20-40% продовольчих сільськогосподарських культур щорічно знищують шкідники та хвороби. Це негативно позначається на основному джерелі доходу сільських громад, веде до втрат врожайності і торгових збитків, а також позбавляє їжі мільйони людей. 
  2. Будьте обережні, коли під час подорожі берете рослини або рослинні продукти і завжди забезпечуйте їх відповідність фітосанітарним вимогам! В ООН закликають бути обережними під час перевезення через кордон рослин і рослинних продуктів і перевіряти їхню відповідність фітосанітарним вимогам. Також з особливою увагою просять замовляти рослини і рослинну продукцію в інтернеті. Це допоможе стримати поширення шкідників і хвороб рослин. 
  3. Зробіть безпечною торгівлю рослинами та рослинними продуктами, дотримуючись міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів МКЗР та ФАО!  З розвитком торгівлі зростає ризик поширення шкідників і хвороб рослин і нанесення серйозного збитку біорізноманіттю. Щоб торгівля була безпечною, необхідно впроваджувати міжнародні стандарти і норми захисту здоров’я рослин, які зменшують негативний вплив шкідників і пестицидів на здоров’я людини, економіку і навколишнє середовище.
  4. Зберігайте рослини здоровими, захищаючи навколишнє середовище! Через кліматичні зміни та людську діяльність змінюються екосистеми, зокрема, з’являються нові ніші для розмноження шкідників і розвитку хвороб рослин, через які втрачається біорізноманіття. У боротьбі з шкідниками і хворобами фермерам слід впроваджувати, а директивним органам сприяти цьому, екологічно безпечні методи, наприклад, інтегрований захист рослин. 
  5. Інвестуйте у розвиток можливостей організацій захисту рослин, наукові дослідження та просвітницьку роботу! Урядам, законодавцям і директивним органам слід розширювати можливості організацій із захисту рослин та інших відповідних установ і забезпечувати їх необхідними кадровими і фінансовими ресурсами, а також вкладати більше коштів в дослідження та інформаційно-просвітницьку роботу щодо здоров’я рослин. 
  6. Посильте системи моніторингу та раннього попередження для забезпечення захисту рослин та здоров’я рослин! Державним органам влади слід приймати рішення на основі ґрунтовної підготовки і надійних даних. Регулярний моніторинг рослин і завчасне отримання інформації про загрози дають змогу застосовувати попереджувальні та адаптаційні заходи, щоб зберегти здоров’я рослин.

Оскільки у всьому світі зараз глобальними проблемами стали забруднення довкілля, нестача їжі, погіршення здоров’я рослин, поява багатьох видів шкідників та збудників їх хвороб, то було вирішено освітити цю тему широкому загалу людей, співпрацюючи із міжнародними організаціями та засобами масової інформації.

Більшість людей навіть не задумуються про вплив забрудненого довкілля та знищення різноманіття видів рослинного світу, тому була поставлена ціль пояснити важливість турботи про представників флори на нашій планеті, адже саме від рослин залежить, яким повітрям ми всі дихаємо, чим харчуємося, яке майбутнє створимо для майбутніх поколінь та наших дітей.

Більше про Міжнародний рік здоров’я рослин – 2020 можна дізнатись на офіційній сторінці ФАО за посиланням http://www.fao.org/plant-health-2020 та на офіційному сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів http://www.consumer.gov.ua