Місця видалення відходів в Херсонській області

З метою поліпшення в області санепідситуації та забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства у сфері поводження з твердими побутовими відходами, відповідно до Закону України «Про відходи», Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Закону України «Про благоустрій населених пунктів», ДБН Б.2.2-5:2011 «Благоустрій територій», ДБН В.2.4-2-2005 «Полігони твердих побутових відходів», ДБН Б.2.2-6:2013 «Склад та зміст схеми санітарного очищення населеного пункту», «Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць», затверджених наказом МОЗ України від 17.03.2011 р. №145, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області проведено роботу щодо підготовки та направлення ініціативних листів на адреси органів місцевого самоврядування з рекомендаціями щодо необхідності розроблення схем санітарного очищення населених місць; забезпечення належного прибирання територій; своєчасного вивезення сміття; недопущення утворення стихійних сміттєзвалищ, визначення виконавців робіт з вивезення побутових відходів; впровадження роздільного збирання ТПВ тощо.

В Херсонській області всього налічується 187 полігонів ТПВ та сміттєзвалищ.

На 120 полігонів ТПВ та сміттєзвалищ (64%) оформлені державні акти на право постійного користування земельними ділянками. Паспорти на полігони ТПВ (сміттєзвалища) наявні у 29 (15%). На полігонах ТПВ та сміттєзвалищах проводиться трамбування, загортання, пересипка ґрунтом та розгортання відходів із застосуванням спеціальної техніки.

Розмір санітарно–захисної зони від меж житлової забудови до меж місць видалення відходів згідно санітарних вимог складають – 500м. В Новокаховському та Нижньосірогозькому районах цих вимог не дотримуються.

Перелік відходів, які вони приймають: від житлового сектору, медичні відходи, промислові, будівельні, тощо – ІІІ, ІV класу небезпеки.

Питання щодо експлуатації місць видалення відходів розглядаються на засіданнях регіональних комісій ТЕБ та НС. Фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області входять до робочих комісій з питань поводження з побутовими відходами. Так, в першому півріччі 2018 року в Херсонській області виявлено та ліквідовано 153 стихійних сміттєзвалища.

Оскільки на сьогоднішній день в м. Херсоні є нагальним питання утилізації сміття, при департаменті інвестиційної та промислової політики Херсонської обласної державної адміністрації складено робочу групу з питань будівництва заводу з переробки твердих побутових відходів на території Херсонської області, до якої увійшли фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області. В рамках роботи групи в поточному році розглянуто та надано висновки:

– по проекту будівництва сміттєпереробного заводу на території Херсонської області відповідно до наданих документів Попереднього техніко-економічного обґрунтування «Проект з будівництва сміттєспалювального заводу в Херсонській області (2Х300 тон/день)». Розглядались запропоновані проектним рішенням локація смт Зеленівка та локація м.Олешки Херсонської області;

– по проекту будівництва сміттєпереробного заводу на території Херсонської області відповідно до наданих документів Попереднього техніко-економічного обґрунтування «600 Т/д Піролізний енергетичний проект ТПВ у Херсонській області, Україна». Розглядались запропоновані проектним рішенням локація м. Херсон, локація смт Зеленівка та локація м. Олешки Херсонської області.

Крім того, при розгляді містобудівної документації, у тому числі при роботі в містобудівних радах, особлива увага звертається на місця видалення відходів та приведення їх у відповідність до вимог ДБН В.2.4-2-2005 «Полігони твердих побутових відходів».