Так склалося, що в Новотроїцькому районі в зоні Присивашшя є декілька населених пунктів, поблизу яких є штучні водойми, а деякі розташовані безпосередньо на березі Сиваша. У зв’язку з напруженою ситуацією по пташиному грипу в нашій області у данних населених пунктах лікарі ветеринарної медицини щодня проводять подвірні обходи, під час яких проводять бесіди з власниками домашньої птиці.
Грип птиці (класична чума птиці) – це гостра контагіозна вірусна хвороба, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням органів дихання і травлення.
Збудником хвороби є будь-який вірус грипу А.
Існує як мінімум 15 різновидів грипів, якими хворіє птиця у всьому світі. Якщо вірус мутує і утворює гібрид з вірусом грипу людини, то він може передаватися від людини до людини, як звичайний грип на відміну від інших штамів пташиного грипу, Н5N1 може передаватися людині, викликаючи тяжке захворювання та смерть.
Вирішальну роль в поширенні збудника хвороби відіграє перелітна та синантропна птиця, яка є вірусоносієм практично всіх відомих підтипів вірусу грипу А з різними комбінаціями. Інфікована птиця розповсюджує вірус грипу зі слиною, секретами носової порожнини і фекаліями. Зараження домашньої птиці може бути при контакті з дикими птахами або їх виділеннями, які мають вірус.
Грип птиці має різноманітний перебіг – від слабкої, невираженої форми до гострої з високою смертністю. Невиражені клінічні симптоми можуть чергуватися проявом комплексу респіраторних ознак (хрипи, густа слинотеча, ускладнене дихання, набряк голови, ціаноз шкіри, особливо гребеня і сережок), діареї та припинення несучості у дорослої птиці.
Потрібно пам’ятати, що вірус пташиного грипу може зберігатися у зовнішньому середовищі: у навозі – 3 міс., в прохолодній воді – до місяця, у відходах при температурі 4°С – не менше 35 днів, при температурі 37°С – 6 днів.
М’ясо і яйця птиці стають безпечними для використання при термічній обробці. При температурі 60°С вірус гине за 30 хвилин, при температурі 75°С – за декілька хвилин. Птиця правильно приготовлена, з точки зору гігієни та технології приготування їжі, може вважатися безпечною для вживання в їжу. Але слід пам’ятати, якщо птиця хвора на пташиний грип, то людина, яка готує їжу піддається ризику зараження. Яйця теж можуть мати вірус пташиного грипу, як всередині так і на шкаралупі, тому їх слід вимити теплою водою з милом, після чого вимити руки. Яйця ретельно приготовлені – зварені в круту на протязі 5 хвилин при температурі 70°С не заразять споживача пташиним грипом.
Як і при любій іншій інфекції грипу, головне – звичайні заходи гігієни.
Частіше мийте руки з милом, пийте безпечну воду, їжте термічно оброблену їжу, старайтесь уникати контакту з дикими птахами.
Якщо домашня птиця захворіла або пала, потрібно уникати контакту з нею або її трупом, а також терміново повідомити про захворювання або загибель птиці місцевим лікарям ветеринарної медицини.
11.06.2020
Методи профілактики пташиного грипу
Так склалося, що в Новотроїцькому районі в зоні Присивашшя є декілька населених пунктів, поблизу яких є штучні водойми, а деякі розташовані безпосередньо на березі Сиваша. У зв’язку з напруженою ситуацією по пташиному грипу в нашій області у данних населених пунктах лікарі ветеринарної медицини щодня проводять подвірні обходи, під час яких проводять бесіди з власниками домашньої птиці.
Грип птиці (класична чума птиці) – це гостра контагіозна вірусна хвороба, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням органів дихання і травлення.
Збудником хвороби є будь-який вірус грипу А.
Існує як мінімум 15 різновидів грипів, якими хворіє птиця у всьому світі. Якщо вірус мутує і утворює гібрид з вірусом грипу людини, то він може передаватися від людини до людини, як звичайний грип на відміну від інших штамів пташиного грипу, Н5N1 може передаватися людині, викликаючи тяжке захворювання та смерть.
Вирішальну роль в поширенні збудника хвороби відіграє перелітна та синантропна птиця, яка є вірусоносієм практично всіх відомих підтипів вірусу грипу А з різними комбінаціями. Інфікована птиця розповсюджує вірус грипу зі слиною, секретами носової порожнини і фекаліями. Зараження домашньої птиці може бути при контакті з дикими птахами або їх виділеннями, які мають вірус.
Грип птиці має різноманітний перебіг – від слабкої, невираженої форми до гострої з високою смертністю. Невиражені клінічні симптоми можуть чергуватися проявом комплексу респіраторних ознак (хрипи, густа слинотеча, ускладнене дихання, набряк голови, ціаноз шкіри, особливо гребеня і сережок), діареї та припинення несучості у дорослої птиці.
Потрібно пам’ятати, що вірус пташиного грипу може зберігатися у зовнішньому середовищі: у навозі – 3 міс., в прохолодній воді – до місяця, у відходах при температурі 4°С – не менше 35 днів, при температурі 37°С – 6 днів.
М’ясо і яйця птиці стають безпечними для використання при термічній обробці. При температурі 60°С вірус гине за 30 хвилин, при температурі 75°С – за декілька хвилин. Птиця правильно приготовлена, з точки зору гігієни та технології приготування їжі, може вважатися безпечною для вживання в їжу. Але слід пам’ятати, якщо птиця хвора на пташиний грип, то людина, яка готує їжу піддається ризику зараження. Яйця теж можуть мати вірус пташиного грипу, як всередині так і на шкаралупі, тому їх слід вимити теплою водою з милом, після чого вимити руки. Яйця ретельно приготовлені – зварені в круту на протязі 5 хвилин при температурі 70°С не заразять споживача пташиним грипом.
Як і при любій іншій інфекції грипу, головне – звичайні заходи гігієни.
Частіше мийте руки з милом, пийте безпечну воду, їжте термічно оброблену їжу, старайтесь уникати контакту з дикими птахами.
Якщо домашня птиця захворіла або пала, потрібно уникати контакту з нею або її трупом, а також терміново повідомити про захворювання або загибель птиці місцевим лікарям ветеринарної медицини.