Маленькі комахи – великі проблеми

Через теплу погоду хочеться виїхати десь на природу та відпочити в гарній компанії. Саме там на нас всіх чекає дрібних розмірів, але з великими наслідками, небезпека – кліщі. Кожного року від нападів кліщів страждає все більша кількість людей, і нерідко це веде до виникнення тяжких наслідків стосовно здоров’я людей та тварин.

Кліщі належать до класу павукоподібних, підвиду членистоногих.На сьогодні ентомологами виявлено величезну кількість їх видів, але для людини та домашніх тварин небезпеку несуть група іксодових. Представники зазначеної групи переносять різноманітні захворювання небезпечні як для людини, так і для тварин, а саме – ерліхіози, тиф, туляремію, бабезіоз, плямисту лихоманку. Так вже склалося, що для розмноження самкам кліщів необхідна кров. І неважливо людини чи тварини. Тому людям слід уникати територій, де багато високої трав’янистої рослинності. Пікніки краще влаштовувати в суху погоду в спеціально облаштованих для цього місцях.

На жаль, сьогодні підхопити кліща можна не лише в лісі, лісосмузі чи сквері, а й на будь-якому газоні в селі або місті. Найчастіше вони сидять на кінчиках листочків трави, на висоті 20–60 см.

Якщо ви маєте намір вийти на прогулянку, то відповідно вдягніться – одяг із довгими рукавами, а штани заправте у шкарпетки.

Рекомендовано для відлякування кліщів використовувати репеленти. Вони бувають у вигляді аерозолів або мазі. На прогулянці тримайтеся по середині стежки та уникайте трави, саме на ній кліщів найбільше. Коли кліщу вдалося потрапити на ваш одяг, то він залишається нерухомим, аж доки ви не припините активно рухатись. Тоді він починає шукати місце прикріплення до тіла – повільно переміщується знизу вгору. Це може тривати від 30 хв до трьох і більше годин, або навіть кілька днів.

Після кожного проходу по місцях з високою трав’яною рослинністю оглядайте себе. Укус кліща майже неможливо відчути – комаха виділяє слину, що знеболює укус. Одяг, який ви зняли після прогулянки, слід ретельно почистити і випрати. Те саме зробіть із речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте їх витрушування не допоможе позбутися кліщів, вони дуже міцно тримаються.

Запам’ятайте! Від ретельності зовнішнього огляду залежить ваше здоров’я. Що робити, якщо кліщу все ж таки вдалося впитися в тіло людини? Одразу зверніться до лікаря, а якщо до тварини, то до ветеринарного фахівця закріпленого за населеним пунктом.