В Україні щорічно реєструють до 400 випадків захворювання на лептоспіроз. Але для ефективного запобігання хвороби необхідно мати базові уявлення про це захворювання.
Лептоспіроз це гостра інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів, яка характеризується гарячкою, болем у м’язах, запаленням слизових оболонок очей, ураженням нирок, печінки і центральної нервової системи.
Інкубаційний період хвороби триває від 7 до 14 днів. Підступність цієї інфекції полягає в тому, що її симптоми нагадують грип (незадовільний загальний стан, головний біль, постійна висока температура тіла 39-40 градусів та відчуття отруєння). Смертність від вказаного захворювання становить близько 1 – 3 %, але під час епідемічних спалахів може досягати 30 – 35% і більше. Найчастіше спалахи лептоспірозу припадають на літньо-осінній період, переважно серпень-вересень.
Джерелом інфекції при лептоспірозі є хворі і перехворілі дикі, свійські та промислові тварини. Але основні носії лептоспірозу – щурі, польові миші, землерийки, їжаки, у яких лептоспіроз перебігає безсимптомно, як латентна інфекція, проте її збудник протягом багатьох місяців виділяється з сечею. Тому джерелом зараження людини можуть бути не лише м’ясо заражених тварин чи молоко, а навіть немиті фрукти чи овочі, на які потрапили виділення гризунів.

Систематичні та своєчасні дератизаційні заходи, зокрема проведення одномоментної суцільної дератизації, сприяють зниженню епідемічної активності осередків. До важливих профілактичних заходів, у першу чергу, належить захист харчових продуктів від забруднення екскрементами хворих тварин.
Щоб уникнути захворювання на лептоспіроз потрібно дотримуватись таких нескладних та водночас необхідних правил :
-ретельно мити продукти харчування;
-вибирати перевірені для купання водойми;
-для питних потреб та миття рук використовувати воду гарантованої якості;
-не ходити босоніж у заболочених місцевостях;

-при виконанні сільськогосподарських робіт дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема використовувати гумові чоботи, рукавички.
Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати!
09.10.2018
Лептоспіроз: як визначити і запобігти цьому смертельно небезпечному захворюванню
В Україні щорічно реєструють до 400 випадків захворювання на лептоспіроз. Але для ефективного запобігання хвороби необхідно мати базові уявлення про це захворювання.
Лептоспіроз це гостра інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів, яка характеризується гарячкою, болем у м’язах, запаленням слизових оболонок очей, ураженням нирок, печінки і центральної нервової системи.
Інкубаційний період хвороби триває від 7 до 14 днів. Підступність цієї інфекції полягає в тому, що її симптоми нагадують грип (незадовільний загальний стан, головний біль, постійна висока температура тіла 39-40 градусів та відчуття отруєння). Смертність від вказаного захворювання становить близько 1 – 3 %, але під час епідемічних спалахів може досягати 30 – 35% і більше. Найчастіше спалахи лептоспірозу припадають на літньо-осінній період, переважно серпень-вересень.
Джерелом інфекції при лептоспірозі є хворі і перехворілі дикі, свійські та промислові тварини. Але основні носії лептоспірозу – щурі, польові миші, землерийки, їжаки, у яких лептоспіроз перебігає безсимптомно, як латентна інфекція, проте її збудник протягом багатьох місяців виділяється з сечею. Тому джерелом зараження людини можуть бути не лише м’ясо заражених тварин чи молоко, а навіть немиті фрукти чи овочі, на які потрапили виділення гризунів.
Систематичні та своєчасні дератизаційні заходи, зокрема проведення одномоментної суцільної дератизації, сприяють зниженню епідемічної активності осередків. До важливих профілактичних заходів, у першу чергу, належить захист харчових продуктів від забруднення екскрементами хворих тварин.
Щоб уникнути захворювання на лептоспіроз потрібно дотримуватись таких нескладних та водночас необхідних правил :
-ретельно мити продукти харчування;
-вибирати перевірені для купання водойми;
-для питних потреб та миття рук використовувати воду гарантованої якості;
-не ходити босоніж у заболочених місцевостях;
-при виконанні сільськогосподарських робіт дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема використовувати гумові чоботи, рукавички.
Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати!