Легше знищити “зеленого агресора”, ніж боротись з його наслідками

Для ефективної боротьби із амброзією полинолистою, необхідно знати її біологічні особливості, а насамперед, що це однорічна рослина, яка розмножується тільки насінням.

Вегетуюча рослина, до початку її цвітіння, є безпечною для людини,  на відміну від квітучої. До того ж у вегетуючої рослини коріння слабке, отже, її легко вирвати з корінням.

Скошування – не найефективніший спосіб боротьби. Хаотичне випадкове скошування амброзії полинолистої в період її вегетації призводить до того, що рослина утворює бокові пагони в нижній частині головного пагону, які майже лежать на землі. Наступні скошування їх не зачеплять, вони обов’язково заквітнуть, потім на цих гілках  утвориться насіння, яке засмітить ґрунт.

Доведена ефективність пізнього скошування амброзії полинолистої безпосередньо перед початком її цвітіння, коли утворюються волотеподібні суцвіття, але вони ще не розкрились, що дозволить вирішити декілька проблем – утворення алергенного пилку та утворення насіння. Орієнтовні оптимальні терміни скошування – друга половина липня – початок серпня.

Досвід боротьби з амброзією засвідчує: там, де вчасно та ретельно рвали амброзію з корінням, в майбутньому з’являються лише поодинокі рослини, які легко знищити. 

На сільськогосподарських землях цю проблему вирішують за допомогою агротехнічних заходів (це дотримання чергування культур у сівозмінах, основний і передпосівний обробіток ґрунту, вчасний догляд за посівами, висів багаторічні трав суцільного посіву, які добре пригнічують чисельність, ріст та розвиток рослин амброзії полинолистої), хімічних заходів боротьби (передбачає застосування гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні). Досягти високого результату при застосуванні хімічних препаратів можна у фазі до 2-4-х справжніх листочків амброзії. У більш пізніх фазах розвитку амброзії ефективність дії хімічних препаратів істотно знижується. Такі ж методи боротьби з амброзією полинолистою використовують і в промислових зонах, на узбіччях доріг, з/д коліях, тощо.

А в населених пунктах, на присадибних ділянках та невеликих площах,  з амброзією полинолистою найкраще боротися саме вириваючи рослини з корінням. І це потрібно робити задовго до її цвітіння, яке починається наприкінці липня або на початку серпня і триває до середини осені. Чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Невеликі рослини, особливо після дощу, добре вириваються з корінням.

І знищення як можна більше рослин амброзії до цвітіння, єфактором щодо недопущенняутворення її пилку, насіння, а відтак і стримуватиме збільшення територій, які вона засмічує та як наслідок зменшить вплив її пилку на здоров’я людей.

Пам’ятаймо: позбутися амброзії набагато легше, ніж наслідків, які викликає її пилок для організму людини!