Курячі яйця органічного ґатунку за візуальною оцінкою

Курка – птаха охайна, й якщо вона здорова, ніколи не знесе забруднене яйце оскільки цей процес фізіологічно під контрольований і реалізується тим, що в момент яйцекладки піхва яйце воду вивертається таким чином,що яйце проходить клоаку (найзабрудниніше місце), не торкаючись її. Забруднюються яйця тільки за умов антисанітарного стану в пташнику це пересторога, що такі яйця теж не зовсім підходять для споживання, особливо в дитячому харчуванні.

Купуючи яйця з пошкодженою плівкою (кутикулою), а тим більше за її відсутності, майте на увазі, що це становить небезпеку для вашого здоров’я. Колір шкарлупи – показник товарності яйця, а тому яйця мають бути однорідними та рівномірно забарвленими.

У курей віком понад 40 тижнів інтенсивність забарвлення яєць відчутно зменшується, вони набувають світло-брунатного кольору. При бронхіті та інших інфекційних захворюваннях яйця набувають паливного та кремового забарвлення. Після застосування препаратів типу кокцидіостатика (профілактичний засіб проти протозойних захворювань) спостерігається помутніння кольору,при великих дозах препарату  наступає повна депігментація кутикули шкарлупи.

При нестачі  вітаміну  В1 (тіаміну) в результаті неправильного згодовування кормів із бобових культур, які містять речовини  анти вітамінної дії. Існує певний зв’язок між забарвленням яєць і їх геометрією. Нормально забарвлене яйце завжди має ідеальну притаманну йому геометричну форму. В яєць із палевим, кремовим, рожевим забарвленням спостерігаються різні види деформацій: затуплення кінцівки,жорсткість поверхні, наявність напливів тощо. Є також зв’язок між забарвленням та інкубаційними властивостями яєць. При зміні забарвлення від темно – брунатного до кремового процент виходу здорових курчат відчутно зменшується нижчим він є і при рожевому забарвленні.

І наостанок: купуючи яйця, добре придивіться до них, зверніть увагу на форму, колір, і особливо маркування. За чинним стандартом, кожне яйце, яке належить  до дієтичних або харчових має штамп: на дієтичних яйцях – штамп – червоного кольору із зазначенням виробника, дати сортування  та категорії; на харчових-синього кольору із вказівкою виробника і категорії. До дієтичних належать яйця із терміном зберігання до 7 діб, не враховуючи день знесення. Термін зберігання харчових яєць – до 25 діб у звичайних умовах і в холодильнику – до 120 діб.

Залежно від крупності, яйця діляться на три категорії: відбірну – не менш 65 г, першу -55-64г, і другу-45-54г.

Отже, шановні жителі Херсонщини купуйте яйця у відведеному для цього місцях на ринку, супермаркетах, при цьому звертайте увагу на маркування та дату виготовлення, термін зберігання.