Шкільна пора розпочалася і батькам школярів важливо знати, що збалансоване харчування і якість продуктів – ключовий фактор гарного самопочуття дитини.
Особливої уваги необхідно приділити молочним продуктам, адже в молоці є все, що потрібно маленькій людині для нормального розвитку.
Молочні продукти — незамінне джерело вітамінів та мікроелементів для нашого організму з перших годин нашого існування. Іншими словами — це джерело життя, оскільки саме молоко ми отримуємо з перших моментів нашого буття, саме воно допомагає функціонувати нашому організму протягом усього життя. Молоко допомагає нам рости, розвиватися і набиратися сил.
Молоко містить вітамін D, також калій, білки, вітамін B6, вітамін B12, магній. Воно є головним постачальником фосфору і кальцію, які необхідні для здоров’я зубів і кісток, бере участь в клітинній побудові мозку і нормальній роботі нервової системи, допомагає легше справлятися зі шкільними навантаженнями і грає істотну роль в попередженні інфекційних захворювань.
Ще одним безумовним плюсом молока є те, що воно легко і практично повністю засвоюється дитячим організмом: молочний жир – на 95%, молочний цукор – на 98%, білки – на 98%.
Супермаркети і спеціалізовані магазини молочної продукції мають розмаїття виробників і асортимент, в якому можна легко загубитися. Але при складанні щоденного раціону необхідно робити вибір на користь тільки найякісніших продуктів, тому що фальсифікація молока в наші дні — далеко не рідкість.
Для того, аби вибрати якісний молочний продукт, кожен повинен звертати увагу на умови його зберігання, дату виготовлення та його ціну, адже аномально низька ціна може вказувати на низьку якість.
Дата виготовлення і термін придатності. Чим довший термін придатності, тим менше в продукті корисного і більше штучних добавок. Для молока оптимальний термін придатності: 3 – 5 днів, кефіру: 5 – 7 днів, сметани: до 10 днів, сиру: до 5 днів.
Склад. У ньому всі інгредієнти вказані у порядку зменшення. Так, якщо в складі йогурту в першу чергу виробник вказав молоко, то його і міститься найбільше в продукті. Виробник зобов’язаний писати на етикетці повну інформацію про продукт: жирність, натуральність і т. д. Якщо ж інформація на етикетці не зовсім повна, потрібно подумати, чи варто купувати такий продукт.
Упаковка. Пам’ятайте, що молоко в магазинах має продаватися в герметичних упаковках. Не рекомендується купувати продукти в роздутих або пошкоджених упаковках. Ніколи не беріть прострочене або близьке до цього молоко, навіть за умови 50-відсоткової знижки. Молочне отруєння є одним з найтяжчих захворювань. Так, молоко в поліетиленових пакетах краще використовувати протягом доби після відкриття; через те, що термін його зберігання невеликий, воно швидко кисне. Якщо ж молоко деякий час буде стояти в холодильнику, то краще віддавати перевагу картонній упаковці тетрапак. Краще не купувати молоко в прозорих пляшках, оскільки світло призводить до часткового руйнування молочних білків і окисленню жирів та вітамінів. Небажаний для молока і тривалий контакт з пластиковими пляшками.
Температура всередині вітрини. Перш ніж взяти упаковку того ж молока з охолоджувальної вітрини, зверніть увагу на датчики, які показують, яка температура в цій вітрині. Вона повинна бути від двох до шести градусів, не вище і не нижче. Якщо у вітрині буде холодніше, молоко замерзне, а після відтавання будуть зіпсовані його якісні параметри; якщо ж температура вища, то цілком можливо, що молоко виявиться зіпсованим
23.10.2019
Купуйте правильно молочні продукти
Шкільна пора розпочалася і батькам школярів важливо знати, що збалансоване харчування і якість продуктів – ключовий фактор гарного самопочуття дитини.
Особливої уваги необхідно приділити молочним продуктам, адже в молоці є все, що потрібно маленькій людині для нормального розвитку.
Молочні продукти — незамінне джерело вітамінів та мікроелементів для нашого організму з перших годин нашого існування. Іншими словами — це джерело життя, оскільки саме молоко ми отримуємо з перших моментів нашого буття, саме воно допомагає функціонувати нашому організму протягом усього життя. Молоко допомагає нам рости, розвиватися і набиратися сил.
Молоко містить вітамін D, також калій, білки, вітамін B6, вітамін B12, магній. Воно є головним постачальником фосфору і кальцію, які необхідні для здоров’я зубів і кісток, бере участь в клітинній побудові мозку і нормальній роботі нервової системи, допомагає легше справлятися зі шкільними навантаженнями і грає істотну роль в попередженні інфекційних захворювань.
Ще одним безумовним плюсом молока є те, що воно легко і практично повністю засвоюється дитячим організмом: молочний жир – на 95%, молочний цукор – на 98%, білки – на 98%.
Супермаркети і спеціалізовані магазини молочної продукції мають розмаїття виробників і асортимент, в якому можна легко загубитися. Але при складанні щоденного раціону необхідно робити вибір на користь тільки найякісніших продуктів, тому що фальсифікація молока в наші дні — далеко не рідкість.
Для того, аби вибрати якісний молочний продукт, кожен повинен звертати увагу на умови його зберігання, дату виготовлення та його ціну, адже аномально низька ціна може вказувати на низьку якість.
Дата виготовлення і термін придатності. Чим довший термін придатності, тим менше в продукті корисного і більше штучних добавок. Для молока оптимальний термін придатності: 3 – 5 днів, кефіру: 5 – 7 днів, сметани: до 10 днів, сиру: до 5 днів.
Склад. У ньому всі інгредієнти вказані у порядку зменшення. Так, якщо в складі йогурту в першу чергу виробник вказав молоко, то його і міститься найбільше в продукті. Виробник зобов’язаний писати на етикетці повну інформацію про продукт: жирність, натуральність і т. д. Якщо ж інформація на етикетці не зовсім повна, потрібно подумати, чи варто купувати такий продукт.
Упаковка. Пам’ятайте, що молоко в магазинах має продаватися в герметичних упаковках. Не рекомендується купувати продукти в роздутих або пошкоджених упаковках. Ніколи не беріть прострочене або близьке до цього молоко, навіть за умови 50-відсоткової знижки. Молочне отруєння є одним з найтяжчих захворювань. Так, молоко в поліетиленових пакетах краще використовувати протягом доби після відкриття; через те, що термін його зберігання невеликий, воно швидко кисне. Якщо ж молоко деякий час буде стояти в холодильнику, то краще віддавати перевагу картонній упаковці тетрапак. Краще не купувати молоко в прозорих пляшках, оскільки світло призводить до часткового руйнування молочних білків і окисленню жирів та вітамінів. Небажаний для молока і тривалий контакт з пластиковими пляшками.
Температура всередині вітрини. Перш ніж взяти упаковку того ж молока з охолоджувальної вітрини, зверніть увагу на датчики, які показують, яка температура в цій вітрині. Вона повинна бути від двох до шести градусів, не вище і не нижче. Якщо у вітрині буде холодніше, молоко замерзне, а після відтавання будуть зіпсовані його якісні параметри; якщо ж температура вища, то цілком можливо, що молоко виявиться зіпсованим