05.04.2017 року начальник відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії прийняла участь у нараді, яку проводив Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації Херсонської області з керівниками хлібопекарських підприємств області. Тема «круглого столу» – стан хлібопекарської галузі області. Метою заходу було обговорення актуальних питань щодо виробництва борошна, хліба і хлібобулочних виробів в області та шляхи збільшення сегменту реалізації хлібобулочних виробів. Представником Держпродспоживслужби було порушено питання про застосування системи НАССР, що є обов’язковою для всіх підприємств, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів. Відповідно до ст.21 та ст.22 Закону України №1602-VII «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» дотримання принципів системи HACCP стане обов’язковим для всіх українських виробників харчових продуктів, крім первинного виробництва. З 20 вересня 2017 року дотримання принципів HACCP набуде чинності для підприємств, які виробляють тваринницьку продукцію, потім з 20 вересня 2018 року норма стане обов’язковою для всіх підприємств харчової промисловості, крім малих. При цьому малими вважаються підприємства, в яких працює до 5 чоловік. Підкреслюється, що мова йде не про отримання сертифіката HACCP, а про дотримання принципів даної системи.
Правильне запровадження системи НАССР надає виробнику багато переваг економічного та управлінського характеру:
– застосування НАССР є підтвердженням виконання виробником законодавчих і нормативних вимог;
– НАССР засвідчує високий рівень свідомості та відповідальності виробника перед споживачем;
– НАССР дозволяє підприємствами забезпечити стабільно високий рівень безпечності харчових продуктів і завдяки довірі споживачів в умовах зростаючої конкуренції зберегти та розширити свою частку на внутрішньому ринку України;
– запровадження НАССР дозволяє здійснити розширення експортних ринків, адже в багатьох країнах світу НАССР є обов’язковою законодавчо встановленою вимогою;
– застосування НАССР переносить акценти з випробування кінцевого продукту на використання превентивних методів забезпечення безпечності під час виробництва та реалізації продукції, сприяючи більш раціональному використанню ресурсів;
– правильно проведений аналіз небезпечних чинників дозволяє виявити приховані небезпеки і направити відповідні ресурси в критичні точки процесу;
– зменшення втрат, пов’язаних із особливістю малих та середніх підприємств круп’яної індустрії є те, що типові малі та середні підприємства зазвичай мають обмежені ресурси (персонал, час, кваліфікація, досвід, технічна компетентність та фінанси). В контексті НАССР особливе значення має технічна компетентність, необхідна для розроблення системи.
07.04.2017
«Круглий стіл» щодо стану хлібопекарської галузі області.
05.04.2017 року начальник відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії прийняла участь у нараді, яку проводив Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації Херсонської області з керівниками хлібопекарських підприємств області. Тема «круглого столу» – стан хлібопекарської галузі області. Метою заходу було обговорення актуальних питань щодо виробництва борошна, хліба і хлібобулочних виробів в області та шляхи збільшення сегменту реалізації хлібобулочних виробів. Представником Держпродспоживслужби було порушено питання про застосування системи НАССР, що є обов’язковою для всіх підприємств, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів. Відповідно до ст.21 та ст.22 Закону України №1602-VII «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» дотримання принципів системи HACCP стане обов’язковим для всіх українських виробників харчових продуктів, крім первинного виробництва. З 20 вересня 2017 року дотримання принципів HACCP набуде чинності для підприємств, які виробляють тваринницьку продукцію, потім з 20 вересня 2018 року норма стане обов’язковою для всіх підприємств харчової промисловості, крім малих. При цьому малими вважаються підприємства, в яких працює до 5 чоловік. Підкреслюється, що мова йде не про отримання сертифіката HACCP, а про дотримання принципів даної системи.
Правильне запровадження системи НАССР надає виробнику багато переваг економічного та управлінського характеру:
– застосування НАССР є підтвердженням виконання виробником законодавчих і нормативних вимог;
– НАССР засвідчує високий рівень свідомості та відповідальності виробника перед споживачем;
– НАССР дозволяє підприємствами забезпечити стабільно високий рівень безпечності харчових продуктів і завдяки довірі споживачів в умовах зростаючої конкуренції зберегти та розширити свою частку на внутрішньому ринку України;
– запровадження НАССР дозволяє здійснити розширення експортних ринків, адже в багатьох країнах світу НАССР є обов’язковою законодавчо встановленою вимогою;
– застосування НАССР переносить акценти з випробування кінцевого продукту на використання превентивних методів забезпечення безпечності під час виробництва та реалізації продукції, сприяючи більш раціональному використанню ресурсів;
– правильно проведений аналіз небезпечних чинників дозволяє виявити приховані небезпеки і направити відповідні ресурси в критичні точки процесу;
– зменшення втрат, пов’язаних із особливістю малих та середніх підприємств круп’яної індустрії є те, що типові малі та середні підприємства зазвичай мають обмежені ресурси (персонал, час, кваліфікація, досвід, технічна компетентність та фінанси). В контексті НАССР особливе значення має технічна компетентність, необхідна для розроблення системи.