Корова «у відпустці»

Кінець осені – початок зими є традиційним періодом запуску корів ( припинення доїння корови перед отеленням). Але чи всі власники худоби це роблять правильно, варто перевірити!

Запуск є важливим етапом підготовки корови до отелення, отримання здорового приплоду і високих надоїв у наступну лактацію. Його рекомендують проводити за два місяці до отримання приплоду. Якщо очікуєте перше отелення корови, запуск проводиться за 62-75 днів. Це стосується і старших високопродуктивних молочних тварин.

Якщо тварина за 2-2,5 місяці до отелення дає близько 3-4 літрів молока на добу, запускати корову слід негайно. Тварин з більш високою продуктивністю рекомендується запускати поступово: кількість концентрованих кормів зменшується до 1 кг на день, соковиті – з раціону виключаються. Доять корову не три, а два рази на день. Через 3-4 дні після цього переходять на одноразове доїння, а пізніше припиняють зовсім.

Трапляється, що на початку запуску удій у корови знижується повільно. Тоді слід обмежити норму пійла і води, а в раціон харчування включити більше грубих кормів. Запуск корови перед отеленням вважається завершеним, коли вим’я зменшилося в об’ємі – «зсохлося». Як правило, це відбувається через 5 днів після припинення доїння.

У разі, коли корова перед запуском дає 3-5 літрів молока, рекомендується запускати її впродовж одного тижня за такою схемою: в 1-й день доять два рази, на 2-й день – вранці, на 3-й – вранці, на 4-й і 5-й – увечері, на 6-й – вранці, на 7-й день – увечері. Далі взагалі припиняють доїти. Перед запуском не рекомендується видоювати корову надто ретельно. Якщо є необхідність, через 2-3 дні після запуску корову можна одноразово здоїти.

Буває, що в однієї і тієї ж корови високоудійні роки перемножуються з низькоудійними. Останнє є результатом поганої підготовки до отелення і занадто короткого сухостійного періоду.

З метою прискорення запуску перед отеленням рекомендується перевести тварину в інше місце (стійло), змінити час годівлі, тобто створити незвичну для неї обстановку. У перші дні їй згодовують «бідне сіно» – доброякісне, але менш поживне, ніж раніше. Худоба, як правило, поїдає його не дуже охоче, тому норму не варто обмежувати.

Найменша тривалість запуску корови перед отеленням становить 40 днів. Не варто боятися втрати молока у період запуску, пізніше худоба повністю відшкодує недобрану продукцію хорошим удоєм під час лактації.

Корова, яка добре відпочила, завжди дає більше молока!